eur:
393.55
usd:
364.53
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az oktatás fejlesztéséért, a pedagógusok megbecsüléséért szervezett, a Diákok a tanárokért Facebook-csoport által jegyzett demonstráció résztvevői Budapesten a Szent István téren 2022. szeptember 2-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Gloviczki Zoltán: csak nyilvános kommunikációval lehetne megoldani az oktatás bajait

Hónapról hónapra nő az aggodalom a közoktatás jelenlegi helyzete, valamint a pedagógushiány és a demonstrációk sorozata miatt. Az elképzelhető megoldásokról Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora, a Magyar Rektori Konferencia Pedagógusképzési Bizottságának elnöke beszélt az InfóRádióban.

"Létezne megoldás, de sajnos hiányzik a kompromisszumkészség. Ezért ezen a helyzeten a nyilvános kommunikációval lehetne átlendülni" – vélekedett Gloviczki Zoltán. Szerinte nem is annyira a fizetésemelés, hanem a kommunikáció hiánya vezetett oda, hogy ennyire eldurvult a helyzet.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora úgy látja, hogy most már a szó konkrét és tágabb értelmében a tömegkommunikáció az a fórum, ahol beszélni, beszélgetni, üzeneteket megformálni lehet. Legfőképpen azért, mert

a két frontvonalban mozgó szakszervezet nem biztos, hogy valamennyi pedagógust képviselni tudja.

Vagyis egyáltalán nem biztos, ha ezzel a két érdekvédelmi szervezettel sikerülne a kormányzatnak megállapodni, az azt jelentené, hogy minden egyes pedagógussal meg tudott egyezni. Ezért lenne előbbre vivő a nyilvános kommunikáció – hangsúlyozta Gloviczki Zoltán.

A Magyar Rektori Konferencia Pedagógusképzési Bizottságának elnöke azt is hangsúlyozta, hogy most a kormányzat részéről kellene válaszokat adni, mert a pedagógusok oldalán megfogalmazott kérdések viszonylag azonosak. Ezekre kellene a másik oldalnak nyilvános kommunikációval válaszolnia.

Gloviczki Zoltán ugyanakkor

azt is fontosnak tartotta, hogy a pedagógusok bérét mielőbb megemeljék.

Enélkül ugyanis nincs esély a rendezésre. Az eddigi egyetlen oktatáspolitikai lépés az volt a kormányzat részéről, hogy bevezették az iskolán belüli minősítést és az ehhez köthető fizetésrendezést. Csakhogy ez rendkívül negatív fogadtatásra lelt. Ennek pedig a kommunikáció hiánya a legfőbb oka – mondta az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora, majd hozzátette: az nem kommunikáció, hogy bevezetünk valamit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×