eur:
385.33
usd:
355.37
bux:
69383.46
2024. május 24. péntek Eliza, Eszter
Fotó: budapest.hu
Nyitókép: budapest.hu

Fejlemény az Illatos úton talált szennyezés ügyében

A kormányhivatal újra megvizsgálja az egykori Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyén lévő pince szennyezését és a területen lévő monitoring-kutak vizének minőségét is ellenőrzik. Korábban a ferencvárosi polgármester arról beszélt, hogy tavaly nyáron itt legalább 100 tonnányi, rendkívül veszélyes vegyi anyagra bukkantak.

A Pest Megyei Kormányhivatal új ellenőrző vizsgálatot végez a Vinyl Kft. Illatos úti telephelyén lévő pince szennyezésével - a katasztrófavédelem bevonásával - a területen lévő monitoring kutakkal kapcsolatban. Ezt az InfoRádió megkeresésére közölték. Mint válaszukban írták: felveszik a kapcsolatot a Greenpeace-szel, hogy tisztázzák, a szervezet milyen monitoring kútból vette a mintát, ugyanis mintavételi jegyzőkönyvet nem tettek közzé és a kormányhivatalt sem tájékoztatták.

A Ferencvárosi Önkormányzat szakemberei még tavaly nyáron bukkantak ezen a területen a legalább 100 tonnányi rendkívül veszélyes vegyi anyagra. Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere arról beszélt, hogy a területen olyan mennyiségű méreg van, hogy az egyébként 50 milligramm/kilogrammos nemzetközi sztenderd érték ebben a pincében a legfrissebb méréseik alapján 80 000 milligramm/kilogramm feletti abból a bizonyos anyagból. A polgármester úgy folytatta, hogy az ő méréseik után a kormányhivataltól, a zöldhatóságtól olyan levelet kaptak, amely szerint ők is mértek, és nem találtak veszélyes hulladéknak minősülő anyagot.

Baranyi Krisztina tájékoztatása szerint a zöldhatóság szakemberei a talajból nem, csak az azt borító vízből vettek mintát. A kormányhivatal szerint a korábbi vizsgálatok alapján a pincében lévő folyadék nem talajvíz volt, hanem csapadékvíz, ami a talajvízzel nem érintkezett. A környezetvédelmi hatóság a pince vízzáró letakarására hívta fel a céget a további esővíz bejutásának megakadályozására, aminek a cég eleget is tett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: a háborúba lépés előkészítő kommunikációja zajlik Nyugaton

A miniszterelnök, Fidesz-elnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte épp a hadsereg hiánya vezet háborúhoz, az önvédelmi képesség felépítése szükséges. Részletesen elmagyarázta, szerinte miért nem menne tovább Ukrajnánál az orosz hadsereg. A megoldás már két éve a "két szláv nép konfliktusának izolációja" volna. A politikának egyetlen mentsvára van szerinte: a nép.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Súlyos munkaerőhiány pusztít Magyarországon - Miért ilyen nagy a gond?

Súlyos munkaerőhiány pusztít Magyarországon - Miért ilyen nagy a gond?

Tavaly a magyarországi cégek közel háromnegyede (73%-a) nehezen talált megfelelő képzettséggel bíró dolgozókat az üres álláshelyeik betöltésére, miközben ez a ráta öt évvel ezelőtt még „csak” 51% volt – derül ki a ManpowerGroup nemzetközi felméréséből. Az Eurobarometer kutatása szerint a hazai kkv-k 66%-a a munkaerőhiány egyik fő okának azt tartja, hogy a meghirdetett állásokra jelentkezők nem rendelkeznek megfelelő végzettséggel, készségekkel vagy tapasztalattal. Az így vélekedő hazai cégek aránya jóval meghaladja az uniós átlagot (54%). E tekintetben a kkv-k csak Észtországban és Szlovákiában látják rosszabbul a helyzetet az EU-n belül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 24. 10:12
×
×
×
×