eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Fotó: budapest.hu
Nyitókép: budapest.hu

Fejlemény az Illatos úton talált szennyezés ügyében

A kormányhivatal újra megvizsgálja az egykori Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyén lévő pince szennyezését és a területen lévő monitoring-kutak vizének minőségét is ellenőrzik. Korábban a ferencvárosi polgármester arról beszélt, hogy tavaly nyáron itt legalább 100 tonnányi, rendkívül veszélyes vegyi anyagra bukkantak.

A Pest Megyei Kormányhivatal új ellenőrző vizsgálatot végez a Vinyl Kft. Illatos úti telephelyén lévő pince szennyezésével - a katasztrófavédelem bevonásával - a területen lévő monitoring kutakkal kapcsolatban. Ezt az InfoRádió megkeresésére közölték. Mint válaszukban írták: felveszik a kapcsolatot a Greenpeace-szel, hogy tisztázzák, a szervezet milyen monitoring kútból vette a mintát, ugyanis mintavételi jegyzőkönyvet nem tettek közzé és a kormányhivatalt sem tájékoztatták.

A Ferencvárosi Önkormányzat szakemberei még tavaly nyáron bukkantak ezen a területen a legalább 100 tonnányi rendkívül veszélyes vegyi anyagra. Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere arról beszélt, hogy a területen olyan mennyiségű méreg van, hogy az egyébként 50 milligramm/kilogrammos nemzetközi sztenderd érték ebben a pincében a legfrissebb méréseik alapján 80 000 milligramm/kilogramm feletti abból a bizonyos anyagból. A polgármester úgy folytatta, hogy az ő méréseik után a kormányhivataltól, a zöldhatóságtól olyan levelet kaptak, amely szerint ők is mértek, és nem találtak veszélyes hulladéknak minősülő anyagot.

Baranyi Krisztina tájékoztatása szerint a zöldhatóság szakemberei a talajból nem, csak az azt borító vízből vettek mintát. A kormányhivatal szerint a korábbi vizsgálatok alapján a pincében lévő folyadék nem talajvíz volt, hanem csapadékvíz, ami a talajvízzel nem érintkezett. A környezetvédelmi hatóság a pince vízzáró letakarására hívta fel a céget a további esővíz bejutásának megakadályozására, aminek a cég eleget is tett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×