eur:
389.8
usd:
363.73
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az olasz Eni olajtársaság által üzemeltetett Agip benzinkút Debrecenben 2015. október 22-én. A Mol Nyrt. és az Eni International B.V. október 21-én szerződést kötött az Eni Hungária Zrt. teljes tulajdonrészének megvásárlásáról, ezáltal összesen 183 töltőállomás üzemeltetését, és az Eni nagykereskedelmi tevékenységeit is átveszi a magyar olajipari vállalat.
Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Valahol már meglépték: fel kell tüntetni a benzinkutakon az országos átlagárat

A pénzügyőrség és a rendőrség is komoly ellenőrzésbe kezdett Olaszországban, ahol a Giorgia Meloni vezette kormány döntése értelmében a benzinkutakon nemcsak az aktuális árat, hanem a benzin és a gázolaj napi átlagos árát is fel kell tüntetni.

A Mario Draghi-kormány tavaly márciusban döntött úgy, hogy a jövedéki adót a benzin esetében 25, a gázolajnál pedig 20 eurócenttel csökkenti. A Giorgia Meloni-kormány ősszel mérsékelte a kedvezményt, majd januárban el is törölte.

Szomráky Béla az InfoRádióban kifejtette, hogy ennek előzménye az volt, hogy a kereskedők magas árakat kértek. Olyan ez, mint amikor azt követelik sokan, hogy szállítsuk le az áfáját egy bizonyos árucikknek. A kormányzat leszállítja, majd az ára három perc múlva ugyanolyan magas lesz, mert közben lenyelik az áfát vagy a jövedéki adót – magyarázta az Olaszország-szakértő.

A benzin ára például 1,8 euróról 2 fölé emelkedett.

A forgalmazók szerint viszont nincs szó spekulációról, mert a jövedéki adóból adott engedmény eltörlése vezet az emelkedésekhez. Ezt a véleményt azonban a Meloni-kormány nem osztotta. "Szó nem lehet arról, hogy megint csökkentsék a jövedéki adót, hanem

minden egyes benzinkútnál ki kell írni az aznapi országos átlagárat,

amit az ipari minisztérium állapít meg. Ebből világosan látszik, hogy ki próbál az ár fölött ügyeskedni" – mondta Szomráky Béla.

Szerinte vélhetően a forgalmazók megpróbálnak majd normálisabb árazást folytatni, hacsak nem akarnak összetűzésbe kerülni a versenyhivatallal. Az a gyanú is felmerült ugyanis, hogy összejátszanak. Mindemellett úgy véli, áremelkedés így is várható.

"Nagy valószínűséggel erőteljesen fognak emelkedni az árak, ha életbe lép az EU-s olajszankció. De az olaszok többsége szeret spórolni, tehát berendezkedik arra, hogy tervezetten vásároljon" – mondta.

A szakértő szerint még fontosabb Olaszország gazdasági helyzete. A jövedéki adó mértékének csökkentése ugyanis kilencmilliárd eurót vett ki tavaly az államkasszából, amit az évek óta tartó költségvetési hiány mellett az ország nem engedhet meg magának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×