eur:
393.85
usd:
367.85
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Tóth István György: a válságok sora erősen befolyásolja az emberi sorsokat

A Tárki Társadalomkutatási Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, a fiatalabb generációt akár jobban meg is viselhették az elmúlt 15 év egymást követő válságai. Szerinte szükséges lenne kutatni, miért ilyen rossz a társadalmi mobilitás Magyarországon, miközben az egyenlőtlenség nem akkora, mint másutt.

A fiatalabb generációt jobban megviselhették az elmúlt 15 év egymás után következő válsághelyzetei – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában a Tárki Társadalomkutatási Intézet vezérigazgatója, Tóth István György.

"Ha belegondolunk abba, hogy azok a hazai fiatalok, akik 2005-2007 táján kerültek ki a munkaerőpiacra, mindjárt megkapták a nyakukba a recessziót és a pénzügyi válságot, aztán a migrációs válság vagy érintette őket, vagy nem, és jöttek a Covid-lezárások, majd a háború és annak gazdasági hatásai.

Ezek egy ember életében egymásra rakódnak, és az ő sorsukat ezek az események intenzíven tudják befolyásolni"

– mutatott rá.

Hogy miként lehet például a Covid-lezárások hatását egy társadalmi rétegen belül mérni, arra azt mondta: bizonyos iparágak leállása "tartós sérüléseket okozott", magának az iparágnak, de a szereplőknek is.

"Gondoljunk csak a vendéglátóiparra! A távozó pincérek egy része már nem ment vissza, ezért aztán munkaerőhiány is kialakult. A szórakoztatóiparban ugyanez történt" – mondta, és hozzátette, a Covid-válság "reálgazdasági következményeit" viszonylag gyorsan kiheverte az ország, ám aztán jött a pénzügyi egyensúly megbomlása, "lényegesen hamarabb, mint ahogy a háború kitört volna".

Tóth István György úgy véli, vannak periódusok, amikor lényegesen rosszabb egy ország válságálló képessége, "a 2007-2008-as helyzet ezt jól mutatta, közelebb került az ország a csődhelyzethez", a magyar gazdaság most azonban már válságállóbb.

Nem látja viszont törvényszerűnek, hogy a legrosszabb helyzetben lévőket érinti leghátrányosabban egy válság.

"A 2007-2008-as válság először a nyugdíjalapokat rendítette meg, illetve a pénzügyi szektort, tehát

azok vagyona veszett el vagy csökkent le, akiknek sok megtakarításuk volt.

Utána következett egy olyan fázis, amikor megnőtt a munkanélküliség, de jött egy újabb fázis, egyensúlyba hozták az állami költségvetéseket, meghúzták a nadrágszíjat, az viszont azokat érintette, akik jóléti támogatásokból, szociális segélyekből éltek", erre a fázisra viszont mégis fennállt a törvényszerűség, amely lehet, hogy hosszú távon is igaz.

Tóth István György szerint hosszú távú vizsgálatokat igényel a magyarországi társadalmi egyenlőtlenségek és a mobilitás viszonya is.

"Van egy olyan jelenség Magyarországon, hogy ha megnézzük a legutóbbi Forbes-listákon, sokkal több cseh, lengyel, román milliárdos van, mint magyar. A mi milliárdosaink a listák közepén vagy még lejjebb vannak; de ha megnézzük az országon belüli egyenlőtlenségeket, számos balti vagy mediterrán országban lényegesen nagyobbak, mint nálunk. Az ember azt gondolná, hogy van valami összefüggés az egyenlőtlenség nagysága és a társadalmi mobilitás között. A szakirodalom is ezt mondja. Magyarországon mégis azt látjuk, hogy annak ellenére, hogy nincs extrém egyenlőtlenség, mégis

nagyon alacsony a társadalmi mobilitás."

Ezek a tanulmányok annak erednének a nyomába, hogy vajon mi lehet ennek az oka, megpróbálják sorra venni a gátakat:

  1. iskolarendszer
  2. öröklés (vagyon, lakás)
  3. házasodási szokások

Külön kitért az öröklés kérdésére, hisz nagyjából 30 éve kezdett emberek szélesebb tömege vagyont felhalmozni, az első felhalmozók pedig most kezdik ezeket a vagyonokat átadni; "vagy azért, mert még életükben átadják a gyereküknek, vagy mert meghalnak, és a gyerekek örökölni fognak".

"Mi ezt elkezdtük figyelni, egy tanulmány már erről is szól, Magyarországon a vagyonátadásnak még nincs akkora szerepe, mint más, nyugat-európai országokban, ennek valószínű oka, hogy még nem tartunk abban a biológiai processzusban, de azt gondoljuk, hogy ennek erősödő szerepe lesz" – ecsetelte Tóth István György.

A teljes beszélgetést alább meghallgathatja:

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×