eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Elcsíptük a harmadik helyet Európában a gyógyszerdrágulásban

A teljes gyógyszerforgalomban 5,5 százalékos áremelkedés volt az Eurostat kutatása szerint. A magyar áremelkedést csak a görögök és a litvánok tudták felülmúlni.

Magyarországon a vényköteles gyógyszerek drágulása egy év alatt majdnem elérte a tíz százalékot – írja a napi.hu.

Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzője a portálnak azt nyilatkozta: októberben 4,3 százalékkal csökkent a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma szeptemberhez képest. Előző év októberéhez viszonyítva pedig már csak 0,9 százalékos a forgalom növekedése, ez pedig az előző hónapok növekedéséhez képest kisebb érték.

Bár a gyógyszereket is elérte az inflációs nyomás, ez a vényköteles gyógyszerek árában egyelőre kevésbé tetten érhető. Mint korábban az Infostart is megírta, a novemberben Magyarországon az árak 22,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Októberben 49,1 milliárd forintot költöttek a páciensek 15,3 millió doboz gyógyszerre. Egy hónappal korábban 51,3 milliárd forintot 16 millió doboz pirulára.

Az eladott dobozok számában szeptemberhez képest 4,5 százalékos csökkenést látunk, tavaly októberhez képest pedig 8,1 százalékkal esett vissza a patikákban kiadott dobozszám – mondta a szakember.

A receptköteles gyógyszerek átlagára egy év alatt 9,8 százalékkal emelkedett, és nyáron lépte át a hat százalékos határt. A vényköteles gyógyszerek egy dobozra jutó átlagos árát alapvetően a betegek gyógyszerpreferenciája határozza meg.

Magyarországon a vény nélkül kapható termékekkel együtt a gyógyszerek ára egy év alatt 5,5 százalékkal drágult. Ehhez képest az Európai Unió tagállamaiban csak három százalékos gyógyszerinflációt mértek.

Itthon regionálisan minden megye gyógyszerforgalma csökkent az előző hónaphoz képest: a legnagyobb mértékben Baranya megyében 6,6 százalékkal, és Győr-Moson-Sopron megyében 6,2 százalékkal.

Ugyanakkor a tavalyinál Nógrád megyében négy százalékkal, Budapesten és Csongrád-Csanád megyében pedig 3,7 százalékkal költöttek többet receptköteles gyógyszerre. A Nógrád megyei erőteljes növekedést a drága készítményeket tartalmazó daganatellenes szerek csoportjának bővülése okozhatta. A rákos megbetegedéseknél nagy rizikót jelent a mélyszegénység, ezért Nógrád megye egyes települései emiatt lehetnek érintettebbek.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×