eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás
Nyitókép: Pexels

Eljött az ötödik kiemelt pedagógussztrájknap

Diákok akarták elfoglalni a pesti Blaha Lujza teret, de nem sikerült, rendőrök megakadályozták.

Csütörtökön úgynevezett "kiemelt sztrájknapja" van a pedagógusok tiltakozáshullámának, számos intézmény pedagógusai nem veszik fel a munkát reggel, felhívva a közfigyelmet az oktatás rossz helyzetére, a tanárhiányra, a munkakörülményekre és az alacsony fizetésre egyaránt.

A napot Budapesten és más városokban diáktüntetések, akciók nyitották, az Index tudósítása szerint a Blaha Lujza teret megpróbálták elfoglalni a tanulók, de ezt rendőrök végül megakadályozták, így a tér négy sarkán várakozó diákok csak a zöld lámpaváltásnál jelezték a közlekedőknek a nap "súlypontját".

A Vörösmarty Gimnázium tanárai a Karmelita környékén álltak sorfalat csütörtök reggel.

Az ELTE az Egyetem térre szervezett szolidaritási akciót, a tiltakozók közös fotóval és tapsolással fejezték ki, hogy egyetértenek a pedagógusok követeléseivel.

Csütörtökre egyébként az interneten olyan szülői akció szerveződött, hogy ne vigyék a gyerekeket iskolába, ezzel is segítve, hogy a tanárok sztrájkolhassanak, jogszerűen függeszthessék fel a munkavégzést.

A kormány ígérete szerint az egyik fő követelést, a nagy arányú béremelést akkor adják meg január 1-jétől, ha az Európai Unió nem tartja vissza a Magyarországnak járó uniós forrásokat. Máskülönben 10 százalékos emelés jön csupán, ami elmarad az infláció mértéke mögött.

A szakszervezeti követelések:

  • legalább 45 százalékos azonnali béremelés
  • 130 százalékos emelés a közalkalmazotti bértábla béreire a nem pedagógus munkakörökben
  • 22 órás heti óraszám visszaállítása, túlórák kifizetése
  • a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órát legyenek beoszthatók gyermek- vagy tanulócsoportban önállóan végzendő gyermekfelügyeletre
  • értékálló illetmények.

Október 5-e óta a mai az ötödik kiemelt sztrájknap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 25. 13:13
×
×
×
×