INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

benzin

üzemanyag

gázolaj

dóka imre

katasztrófavédelem

okf

Benzint tárolni otthon? Ésszel!

Benzint tárolni otthon? Ésszel!

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

A katasztrófavédelemnek van néhány tanácsa azok számára, akik most üzemanyagot kezdenek spájzolni. Sok kevésbé ismert korlátozás van, túl azon, hogy nem veszélytelen az ilyen. De az ásványvizes palackba tankolást is elfelejthetjük.

Súlyos esetben akár több millió forintos szabálysértési bírságot kockáztat az, aki otthon nem megfelelő körülmények között, vagy a megengedettnél nagyobb mennyiségű üzemanyagot tárol. Ha pedig egy esetleges tűz személyi sérülést is okoz, akkor az elkövetőre büntetőeljárás várhat.

A katasztrófavédelem a tárolási szabályok szigorú betartására int.

"A veszélyes anyagok szállítását több hatóság ellenőrzi, a rendőrség, a hatóság, a NAV és a katasztrófavédelem is. A veszélyes áruk szállítására vonatkozó szabályok alapján például a mezőgazdaságban dolgozók 60 literes edényekben legfeljebb 240 liter üzemanyagot szállíthatnak. Magánszemélynél fontos, hogy

5 liter feletti térfogatú edénybe benzin csak akkor szolgálható ki a töltőállomáson, ha az edény a kiszolgált folyadék tárolására biztonságosan alkalmas,

akár elektrosztatikus feltöltődés ellen is védett" – ecsetelte az InfoRádióban Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Aki ásványvizes palackba tankolna benzint, tegyen le erről, erre jogosan mond nemet a benzinkút. (Üzemanyagot hatósági áron amúgy sem tankolhatunk kannába vagy más tárolóba.)

A kanna szállítása sem történhet akárhogy, a járműben rögzíteni kell, hogy az ne boruljon el, ne sérülhessen meg – figyelmeztet a katasztrófavédelem.

Visszatérve a garázsban tárolt benzinhez Dóka Imre elmondta,

családi házakban legfeljebb 20 liter benzin tárolható, maximum 20 liter űrtartalmú tárolóeszközben, és legfeljebb 60 liter gázolaj.

Társasházi lakásban maximum 10 liter fokozottan tűz- és robbanásveszélyes osztályba tartozó benzin tárolható, és legfeljebb 30 liter mérsékelten tűzveszélyes osztályba tartozó folyadék (gázolaj).

Ahol megengedett a 20 litert meghaladó mennyiségű benzin tárolása, ott legalább 1 darab szóróeszköz és megfelelő felitató anyagot is tárolni, alkalmazni kell (szóróhomok).

Menekülő útvonalakon, pincékben vagy padlásokon a szóban forgó anyagok tárolása a katasztrófavédelem szerint ellenjavallott.

"Fontos szem előtt tartani, hogy a tárolt anyagot hőhatás ne érje, kialakult tűz esetén pedig álljanak rendelkezésre megfelelő oltóanyagok. Ne sodorjuk veszélybe a szomszédainkat és a velünk egy háztartásban élőket sem!" – figyelmeztetett Dóka Imre.

Fokozottan tűz és robbanásveszélyes kategóriába tartozik a gázpalack is; egy ilyen óvatlanság miatt a XV. kerületben két fő súlyos sérüléseket szenvedett.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Benzint tárolni otthon? Ésszel!
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018