eur:
392.53
usd:
365.88
bux:
66794.54
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Benzint tárolni otthon? Ésszel!

A katasztrófavédelemnek van néhány tanácsa azok számára, akik most üzemanyagot kezdenek spájzolni. Sok kevésbé ismert korlátozás van, túl azon, hogy nem veszélytelen az ilyen. De az ásványvizes palackba tankolást is elfelejthetjük.

Súlyos esetben akár több millió forintos szabálysértési bírságot kockáztat az, aki otthon nem megfelelő körülmények között, vagy a megengedettnél nagyobb mennyiségű üzemanyagot tárol. Ha pedig egy esetleges tűz személyi sérülést is okoz, akkor az elkövetőre büntetőeljárás várhat.

A katasztrófavédelem a tárolási szabályok szigorú betartására int.

"A veszélyes anyagok szállítását több hatóság ellenőrzi, a rendőrség, a hatóság, a NAV és a katasztrófavédelem is. A veszélyes áruk szállítására vonatkozó szabályok alapján például a mezőgazdaságban dolgozók 60 literes edényekben legfeljebb 240 liter üzemanyagot szállíthatnak. Magánszemélynél fontos, hogy

5 liter feletti térfogatú edénybe benzin csak akkor szolgálható ki a töltőállomáson, ha az edény a kiszolgált folyadék tárolására biztonságosan alkalmas,

akár elektrosztatikus feltöltődés ellen is védett" – ecsetelte az InfoRádióban Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Aki ásványvizes palackba tankolna benzint, tegyen le erről, erre jogosan mond nemet a benzinkút. (Üzemanyagot hatósági áron amúgy sem tankolhatunk kannába vagy más tárolóba.)

A kanna szállítása sem történhet akárhogy, a járműben rögzíteni kell, hogy az ne boruljon el, ne sérülhessen meg – figyelmeztet a katasztrófavédelem.

Visszatérve a garázsban tárolt benzinhez Dóka Imre elmondta,

családi házakban legfeljebb 20 liter benzin tárolható, maximum 20 liter űrtartalmú tárolóeszközben, és legfeljebb 60 liter gázolaj.

Társasházi lakásban maximum 10 liter fokozottan tűz- és robbanásveszélyes osztályba tartozó benzin tárolható, és legfeljebb 30 liter mérsékelten tűzveszélyes osztályba tartozó folyadék (gázolaj).

Ahol megengedett a 20 litert meghaladó mennyiségű benzin tárolása, ott legalább 1 darab szóróeszköz és megfelelő felitató anyagot is tárolni, alkalmazni kell (szóróhomok).

Menekülő útvonalakon, pincékben vagy padlásokon a szóban forgó anyagok tárolása a katasztrófavédelem szerint ellenjavallott.

"Fontos szem előtt tartani, hogy a tárolt anyagot hőhatás ne érje, kialakult tűz esetén pedig álljanak rendelkezésre megfelelő oltóanyagok. Ne sodorjuk veszélybe a szomszédainkat és a velünk egy háztartásban élőket sem!" – figyelmeztetett Dóka Imre.

Fokozottan tűz és robbanásveszélyes kategóriába tartozik a gázpalack is; egy ilyen óvatlanság miatt a XV. kerületben két fő súlyos sérüléseket szenvedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×