eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Erdei fülesbagoly (Asio otus) ül egy fa ágán Balmazújvárosban 2014. december 31-én. A faj több tucat példánya költözött be a hideg elől a városban lévő fákra.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Életveszélyben vannak a baglyok a sötét utakon

Egyre több baglyot ütnek el az utakon, ugyanis a ragadozómadarak evolúciósan nem alkalmazkodtak az éjszakai járműforgalomhoz – mondta érdeklődésünkre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Orbán Zoltán szerint a legnagyobb problémát a nagyüzemi mezőgazdaság okozza, amely a rágcsálókat és a baglyokat az utak közvetlen közelébe szorította.

A 4-es főutat már a madarak legveszélyesebb útjaként tartják számon. Itt a Jásznagykun-Szolnok ki szakaszra gondolnak, hogy ott egy 65 kilométeres részen egy nap alatt 113 bagolytetemet találtak a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai.

Az okokkal kapcsolatban Orbán Zoltán elmondta, hogy a probléma felismerése viszonylag új keletű és a nem megfelelő emberi tevékenység okoz gondot ezúttal is.

„A fő gondot az jelenti, hogy alapvetően változott meg az elmúlt 60-70 évben a mezőgazdálkodási technológia – magyarázta a szakember. – Egyre inkább megszűntek azok a magas kórós szántószegélyek, ahol alapvetően megtalálták a életfeltételeiket a növények és az állatok. Hogy ha ezeket is felszántják a gazdák, és megközelíti a szántó az útszegélyt mondjuk 4 vagy 5 méterig, akkor ez azt jelenti, hogy például a kis rágcsálóra vadászó baglyok számára a nagyüzemi mezőgazdasági terület a sok száz, akár több ezer hektár az ökológiai sivatag, ott nincs táplálék.

Hol van egyedül táplálék? A szántó és a közút közötti néhány méteres szegélyen,

ahol ott vannak a bokrok, a fák, de igen gyakran már a bokrok és a fák is hiányoznak erről a területről, amit a közútkezelő éppen a balesetveszély megelőzése érdekében rövidre nyír. Tehát az agrártájból ide tudnak menekülni a kis rágcsálók, itt tudnak élni, és természetesen ez mágnesként vonzza a kisebb rágcsálókkal táplálkozó állatokat, éjszaka a baglyokat is.”

Bár sokszor nincs fa, bokor ezeken a részeken, az utat szegélyező karók, hivatalosan bóják ideális magasságúak ahhoz, hogy a bagoly onnan hallgatózva lessen prédára – folytatta Orbán Zoltán. Az éjszaka reflektorral, újabban már egyre halkabban közlekedő autók pedig összezavarják a baglyokat, mert nem tudtak alkalmazkodni az éjjeli járműforgalomhoz: „csapdaként fogságba ejti a madár tekintetét” az autók fénye.

A szakértő szerint a jóléti országokban, nyugaton és Magyarországon is a baglyok esetében az egyik

legjelentősebb negatív civilizációs hatás az autók általi elütés.

Elmondása szerint kutatják a megoldást elsősorban nyugaton, a bóják tetején olyan elforduló hengerekkel kísérleteznek, amelyek lehetetlenné teszi a madarak számára a beülést. De úgy látja, hogy erre problémára csak igen költséges megoldást fognak találni.

Azért van válasz a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője szerint: „Talán a sebességcsökkentés lehetne az egyik megoldás. De a legeslegjobb megoldás lenne, ami minden tekintetben orvosolná a nagyüzemi mezőgazdasági élőhely fa- és más egyedszámpusztító hatását, a

természetközeli agrárgazdálkodás.

Vagyis a szántók szegélyrészén hagyjanak meg egy 20-30 méter széles nem kezelt szegélyt.” Akkor nem szorulnak a rágcsálók és velük ragadozóik az út szélére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×