eur:
393.8
usd:
368.21
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Young woman wearing face mask
Nyitókép: ER_Creative/Getty Images

Rusvai Miklós víruskutató: félő, hogy a legrosszabb forgatókönyv jön

Bár a koronavírus-járvány éppen nyugvóponton van, és az influenza-megbetegedések száma sem mutat emelkedést, az InfoRádió által megkérdezett virológus szerint hét év után komolyabb influenzajárvány jöhet, amit az előző két évben a maszkviselés akadályozott meg. Rusvai Milós víruskutatóval, az MTA doktorával beszélgettünk.

Rusvai Miklós szerint a koronavírus esetében nyugalmi állapot van, és az eddigi szennyvízadatok alapján a következő tíz napban, két hétben sem igazán várható számottevő emelkedés – bár ebben még az eheti adatok is meghatározók lesznek, amik semmi jóval nem szolgálnak. Hozzátette: úgy tűnik, az augusztusi „mini hullám” elég nagymértékű átfertőzést idézett elő ahhoz, hogy a lakosság jelentős részében felfrissüljön az immunitás, többen lettek védettek az átfertőződés révén, ezért aztán az őszi hullám későbbre tolódhat, és valójában téli hullám lesz belőle valamikor decemberben, vagy januárban.

A víruskutató szerint nem az eddig domináns variánsra tér vissza, ugyanis Nyugat-Európában, illetve az Egyesült Államokban az omikron BA.4-es. és BA.5-ös változatát (amik korábban átfertőzték a lakosságot) már kiszorította egy mutáció, ami képes kijátszani ezek, valamit a BA.1-es változat által keltett immunitást is, tehát nagy valószínűséggel

egy új alvariáns jön a következő hullámban.

Ez nem egy új görög betűs mutáns, hanem az omikron kisebb mértékben megváltozott alvariánsa – nyomatékosította.

A szakember arra is kitért, hogy az influenza esetében sincs igazából új változat, tehát elsősorban az A-típus H1-es és H3-as variánsa, illetve a B-típus variánsa az, ami várhatóan nagyobb esetszámot fog okozni. De egyelőre ez sem tűnik úgy, hogy „kopogtatna az ajtón”, legalábbis nincs olyan esetszámnövekedés, ami járványveszélyre figyelmeztetne. Rusvai Miklós szerint

félő, hogy a koronavírus és az influenzavírus egymásra tolódik,

és december–január–februárban együttesen fognak fertőzést előidézni.

Ami a védőoltásokat illeti, az MTA doktora azt mondta, a koronavírus esetében elsősorban azoknak ajánlott felvenni, akik az elmúlt fél évben nem oltatták magukat és nem is estek át fertőzésen. Az influenza esetben pedig azoknak, akik az elmúlt 5-7 évben megúszták a fertőzést, és a közelmúltban nem is immunizáltatták magukat. Kiváltképp, ha valamelyik rizikócsoportba tartoznak – tette hozzá.

Bár a rendelkezés nem tiltja a két oltás egyidejű beadását, Rusvai Miklós immunológiai szempontból helyesebbnek tartaná a 2 hét szünetet a két vakcina között. A víruskutató szerint, ha a lazítások megmaradnak, és az emberek nem viselnek maszkot, akkor előbb-utóbb – hét év szünet után most – elkerülhetetlen lesz az influenzajárvány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×