eur:
394.32
usd:
369.51
bux:
65689.24
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Fotó: dunakeszi polgármesteri hivatal

Megépülhet az ország legdrágább gimnáziuma: most kapott még nyolcmilliárdot

58 beruházás menekült meg a Lázár János nevével fémjelzett kormányzati spórolás után. Köztük van a dunakeszi dupla gimnázium, amelyre újabb nyolcmilliárdot kell találjon a Pénzügyminisztérium.

A 49 606 196 068 szövegrész helyébe az 56 576 293 84 kerül – így tudhatták meg a Magyar Közlönyből Dunakeszi vezetői, hogy nem fenyegeti veszély a város kiemelt beruházását, a helyben Diákvárosnak nevezett dupla gimnázium építését. Valóban többről van szó, mint két középiskoláról, hiszen a komplexum egy versenyzésre is alkalmas uszodát és két sportcsarnokot is magában foglal.

Az építkezés még a tavaszi választások előtt indult, amelyben komoly szerepe volt Tuzson Bence államtitkárnak, akit a körzetben újraválasztottak április 3-án az országgyűlési választásokon. Azért fontos ezt a tényt kiemelni, hiszen az egy körzettel arrébb induló Rétvári Bence, szintén államtitkár, választási ígérete, az őrbottyáni szuperiskola a kormányzati spórolás áldozata lett.

A dunakeszi beruházás amúgy olyan sietve halad, a tervek szerint 830 nap alatt kell elkészüljenek a két középiskolával, uszodával és sportcsarnokokkal, valamint a hozzájuk kapcsolódó egyéb épületekkel, hogy a hétvégén bokréta ünnepséget tarthattak. Erről a helyi, az önkormányzattal barátságos viszonyt ápoló Dunakeszi Post számolt be felsorolva és bemutatva az összes épületet.

A helyiek egyébként nagyon büszkék a fejlesztésre, hiszen nagyobb összegről van szó, mint amennyit az önkormányzat eddig fejlesztésre költhetett az elmúlt évtizedekben. Az Infostart kérdésre azt írták: "Az ország legnagyobb iskolai beruházása zajlik.

1700 diáknak épül a két középiskola.

Ezzel Dunakeszi középfokú oktatási versenyképessége óriásit lép előre azzal együtt, hogy a jelenlegi gimnázium is az ország egyik legjobbja (28. az országos rangsorban, amelyet az Infostarton is ismertettünk). Évente 400 általános iskolás végez Dunakeszin, de eddig csak 100-nak volt lehetősége helyben továbbtanulni."

A költségnövekedésre vonatkozó kérdésünket a beruházóra hárították, de érzékeltették, hogy az energiaárak komoly szerepet játszottak. Félhivatalosan annyit tudtunk meg, hogy

40-50 millióba került csak a munkagépek üzemanyagköltségének növekedése.

Reményeik szerint 2024 őszén kezdődhet meg a tanítás az intézményekben. Addig is már indítottak osztályokat egy általános iskola felszabaduló termeiben, hogy egyből be tudják lakni a gimnáziumokat.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Izrael fontolóra vette, hogy azonnali megtorló katonai akcióval reagáljon az Irán által elkövetett múlt szombati támadássorozatra, de végül tartva az esetleges eszkalációtól, elvetette ezt a lehetőséget - számolt be az Axios hírügynökség értesüléséről a Sky News. A héten az izraeli hadsereg és a Shin Bet bejelentése szerint légicsapásban életét vesztette a Hamász belbiztonsági részlegének vezetője, Juszef Shabat - tudósított a Times of Israel. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×