eur:
393.71
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Kollégistákon csattan a takarékosság ostora

Több vidéki kollégium lakói és szüleik is felháborodtak azon, hogy a szeptemberben bejelentett takarékossági intézkedéseknek várhatóan ők isszák majd meg a levét.

Több kollégiumban már a tanárok ügyétől függetlenül is kezdenek elégetlenkedni a diákok és szüleik – fogalmaz a Hvg.hu. A laphoz eljuttatott e-mailekből az derült ki, hogy a kormány által szeptember elején elrendelt 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentés miatt sok tanuló számára ellehetetlenül a képzés egy része.

Felidézik, a Kecskeméti Szakképzési Centrum főigazgatója hétfő este online tájékoztatót tartott a hozzájuk tartozó tíz tagintézmény tanulóinak és szüleiknek. Itt állítólag több drasztikus lépést is bejelentett, miután az intézmény rezsije 20-22 millióról 230-250 millió forintra nő. Egyebek mellett kollégiumokat vonnak össze, de több iskola összeköltözése is szóba került.

A gyakorlati képzéseket a tavaszi időszakra helyezték át, télen kizárólag jelenléti oktatás folyik majd. Emellett a főigazgató szerint azt is át kell gondolni, hogy ki az, aki esetleg bejárósan tudja teljesíteni a tankötelezettségét. Bevezették a kétműszakos tanrendet is, a tanítási órákat minimum 35 percben állapították meg – olvasható mások mellett.

A cikk szerint egy érintett szülő sérelmezte, hogy az intézkedések hatására az intézményekben nem lehetne megtartani a délutáni felzárkóztató órákat, a tehetséggondozó szakköröket, a gyógytornát és a sportfoglalkozásokat.

Sok diák elveszítené a kollégiumi ellátást.

Kitért arra is, hogy az érintett diákoknak csökkentett időtartamú tanórákon, nehezített körülmények között kell felkészülniük ugyanarra az érettségire, mint az ilyen jellegű megszorításokkal nem érintett gimnáziumokban rendes 45 perces tanrendben tanuló diákoknak.

A Hvg.hu mások mellett hozzáteszi, hogy hasonló levelet kaptak egy, a Debreceni Szakképzési Centrumba (DSZC) járó diák egyik szülőjétől is.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×