eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Felújítás alatt áll a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum (BGSZC) Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumának épülete a főváros I. kerületében, a Ponty utcában.
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Gyermekpszichológus: ne találgassuk az iskolai késelés okait!

Egy nem várt iskolai támadás után mindenképpen szakembereknek kell megvizsgálniuk az elkövető előéletét és mentális állapotát, mert lehetnek múltbéli traumák, amelyek ugyan nem igazolhatják, de magyarázhatják az erőszakot, ezt mondta érdeklődésünkre egy klinikai gyermek- és ifjúságpszichológus azt követően, hogy egy budapesti diák életveszélyesen megkéselte a társát.

Bojti Andrea az InfoRádióban az I. kerületi iskolai késes támadás kapcsán elmondta, hogy több szakember mélyreható munkájával, utólag is lehet találni olyan jeleket a gyermekkorban, amelyek egy későbbi, erőszakban megnyilvánuló személyiségzavarra utalnak. A szakértő szerint ilyenek lehetnek a különböző agresszióval, impulzuskontroll-zavarral kapcsolatos jelek vagy az olyan megnyilvánulások, amelyek a szocializációs folyamatban való elakadást mutatják.

Ezek a szerteágazó jelek már gyermekkorban előrevetíthetnek egy később kialakuló, komplexebb személyiségzavart.

A gyermekpszichológus arra is felhívta a figyelmet, mennyire fontos a gyermekek családi háttere és az, hogy milyen mintát lát a környezetében az indulatkezelésre.

Lényeges lehet még az is, hogy milyen kríziseket élt át.

Ezek sokfélék lehetnek, a szülők válásától kezdve, haláleseten át, a bántalmazásig.

Kiemelte még az internethasználat vizsgálatát is, azt, hogy milyen típusú játékokat játszott a gyerek, illetve a játékban érte-e őt valamilyen inzultus; ha igen, akkor azt hogyan kezelte, miként vezette le a feszültségét. Kérdéses lehet, hogy maradt-e a gyerekben bármiféle kezeletlen indulat. Az is lényeges, hogy az ilyen feszültségeket meg tudja-e egy idegennel beszélni.

A gyermekpszichológus az interneten való szociális kapcsolatok egyik legnagyobb hátrányának éppen azt tartja, hogy nem történik meg a való életben a kibékülés.

Bojti Andrea úgy vélte: kár találgatni, hogy az a fiatal miért késelte meg az iskolatársát. Ehhez a laikusok gyors ítélkezése helyett a szakemberek időigényes vizsgálataira van szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×