INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

eskütétel

jobbik

országgyűlés

Az Országház épülete, épült Steindl Imre tervei alapján a bécsi neogótika stílusában 1885-1904-ig.  MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!

Már csak egy hajszál választja el a két új országgyűlési képviselőt az eskütételtől

Infostart / MTI

Kiadta a Szabó Hajnalka és Végh Noémi (Jobbik) lemondása miatt megüresedett országgyűlési mandátumokat a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön.

A tavaszi parlamenti választáson a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd országos listájának 35. helyén mandátumot szerző Szabó Hajnalka és a lista 39. helyén mandátumot szerző Végh Noémi - aki a lista első helyén mandátumot szerző, de arról lemondó Márki-Zay Péter lemondása nyomán jutott mandátumhoz - szeptember 19-én mondott le képviselői helyéről.

A jogszabály szerint a listán szerzett mandátum megüresedése esetén a jelölőszervezet nevezheti meg, kinek kéri kiadni a mandátumot.

A közös pártlistát állító jelölőszervezetek Potocskáné Kőrösi Anitát, a párt elnökhelyettesét mint a Jobbik Magyarországért Mozgalom törvényes képviselőjét hatalmazták meg, hogy bejelentse, kinek kéri a mandátumok kiadását. A Végh Noémi lemondása miatt megüresedett mandátum betöltésére a közös pártlista 275. helyén szereplő Ander Balázst, a Szabó Hajnalka lemondása miatt megüresedett betöltésére pedig közös pártlista 90. helyén szereplő Dudás Róbertet jelentette be.

Mivel a bejelentések megfeleltek a törvényi előírásoknak, az NVB kiadta Ander Balázsnak és Dudás Róbertnek - aki a hatpárti listán a Jobbik "kvótájával" szerepelt - az országgyűlési mandátumot. A határozat nem jogerős, az ellen három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától. Amennyiben az NVB döntése vasárnap jogerőre emelkedik, a két képviselő az Országgyűlés hétfői ülésén leteheti esküjét.

A parlament várhatóan hétfőn választja meg a Nemzeti Választási Bizottság új tagjait, kilenc évre.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018