eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, az ellenzéki összefogás zuglói képviselőjelöltje az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Műjégpályán az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Szétmállhat a Hadházy-féle gordiuszi csomó

Az egyetlen április 3-án egyéni mandátumhoz jutott, de esküt még nem tett parlamenti képviselő is megkezdheti munkáját, ha...

Hétfőn talán már leteszi parlamenti képviselői esküjét Hadházy Ákos független képviselő, aki április 3-ai megválasztása óta nem volt hajlandó részt venni az Országgyűlés munkájában. Ez úgy válik lehetségessé, illetve szükségessé, hogy a Parlament várhatóan szigorítja a kapcsolódó törvényt.

De hogyan állhatott elő a helyzet?

"Nem szabad részt venni a klasszikus parlamenti munkában" - Hadházy Ákos ezt még áprilisban, közvetlenül megválasztása után mondta. A Zuglóban független jelöltként parlamenti mandátumhoz jutott politikus a többi pártot, például az őt támogató Momentumot is megpróbálta rávenni, hogy kövessék a példáját. "A látszata se álljon fenn annak, hogy egyfajta díszellenzéki szerepet látnak el a képviselők" - folytatta akkor.

Hadházy Ákos azóta sem tett esküt, ezért nem gyakorolhatja képviselői jogait,

  • nem szólalhat fel a plenáris ülésen,
  • nem intézhet kérdést a kormányhoz,
  • nem interpellálhat,
  • nem terjeszthet be javaslatokat,
  • nem vehet részt a bizottságok munkájában,
  • nem szólalhat fel és
  • nem kap fizetést sem.

Erre a helyzetre a jogalkotók sem készültek fel, ezért a parlament Igazságügyi Bizottságának tagjai megpróbáltak kiutat találni.

"Az eskütétel nem joga, hanem kötelezettsége a képviselőnek. A jogait természetesen szabadon gyakorolhatja, de a kötelezettségeinek eleget kell tenni" - mondta Vejkey Imre, a bizottság KDNP-s elnöke.

A testület végül elfogadott egy eseti jellegű állásfoglalást, amelyben megállapítják, hogy

jelenleg egyetlen jogszabály sem határozza meg az eskütétel lehetséges legkésőbbi időpontját,

Hadházy Ákos pedig rosszhiszeműen, a választók bizalmával visszaélve járt el, amikor nem vette fel a munkát. A testület ezért azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy Ausztria, Lengyelország, Észtország és Litvánia mintájára Magyarországon is fogadjanak el egy törvénymódosítást, amelynek alapján az eskütétel pótlását a képviselőnek kell kérnie, és ha ezt egy bizonyos ideig nem teszi meg, akkor elveszíti a mandátumát.

Az Igazságügyi Bizottság nem állapította meg, hogy mennyinek kell lennie a türelmi időnek, de emlékeztet az Alaptörvényre, amely szerint ha egy képviselő egy évig nem vesz részt a parlament munkájában, elbúcsúzhat parlamenti mandátumától.

A lex Hadházy magára Hadházy Ákosra nem vonatkozik majd, ő várhatóan várhatóan hétfőn leteszi parlamenti esküjét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×