eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Döntött a kormány: leváltották az OMSZ vezetőit, megveszik a Vodafone Magyarországot – a nap hírei

Keddtől érkeznek az első új szabályok szerint készült energiaszámlák az MVM-től. Szeptembertől változnak a nyugdíj melletti munkavállalás feltételei. Azonnali hatállyal menesztette az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét az ipari miniszter.

Keddtől érkeznek az első új szabályok szerint készült energiaszámlák az MVM-től. A társaság közölte, hogy most a lakossági fogyasztók, és a nem társasházban élő nagycsaládosok kapnak számlát a július-augusztusi fogyasztásról. Szeptembertől kapják meg a számlákat a társasházak és a társasházakban élő nagycsaládosok a július-augusztusi és az augusztus-szeptemberi időszakra. Az MVM hangsúlyozza, hogy az időarányos számítás miatt az esetlegesen ki nem használt kedvezményes mennyiség nem vész el, azt a szolgáltató a következő elszámolás során veszi figyelembe.

Szeptembertől változnak a nyugdíj melletti munkavállalás feltételei – írja a napi.hu. Eszerint nem szüneteltetik azoknak az öregségi nyugdíját, korhatár előtti ellátását, szolgálati járandóságát, átmeneti bányászjáradékát, illetve táncművészeti életjáradékát, akik szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál, illetve köznevelési vagy szakképző intézményben folytatnak keresőtevékenységet az ellátás mellett.

Már a napokban megérkeznek a szeptemberi családtámogatások – erősítette meg a családokért felelős államtitkár. A családi pótlék, a gyes és a gyet csütörtökön a bankszámlákon lesz, a postai kézbesítés egy nappal hamarabb, szerdán megkezdődik. A mostani előrehozott folyósítás után legközelebb októberben érkeznek majd a családtámogatások a jogosultaknak.

Növelni kell Magyarország energiafüggetlenségét, egyebek mellett a hazai energiatermelés fokozásával – jelentette ki az ipari miniszter. Palkovics László tárcájának az államalapítás tiszteletére rendezett ünnepségén, a Pesti Vigadóban arról beszélt, hogy gondoskodni kell a növekvő energiaigények kielégítéséről, az ország energetikai rendszerének korszerűsítésével hozzá kell járulni a gazdaság, az ipar fejlődéséhez. Hozzátette: továbbra is szem előtt kell tartani a zöldítési és klímasemlegességi célokat is.

Klímavédelmi okokból megtiltaná a palagáz-kitermelést Magyarországon az LMP. Az ellenzéki párt határozati javaslatot nyújt be erről az Országgyűlésnek. Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt társelnöke azt mondta, hogy a palagáz kitermelése és felhasználása során olyan metángáz-képződéssel kell számolni, amely a légkörbe jutva sokszorosan pusztítja a klímát. Emellett a kitermelésekor olyan vegyszereket használnak, amelyek ha a környezetbe jutnak, tönkreteszik a környező ivóvízkészleteket; a rétegrepesztés technológiájának pedig földrengéskockázata van.

Emelkedik szerdától a benzin és a gázolaj piaci ára – írja a Holtankoljak.hu. A benzin 7 forinttal, a dízel 26 forinttal lesz drágább. A 95-ös benzin átlagosan 679, a gázolaj 772 forintba kerül majd literenként. A hatósági ár továbbra is 480 forint.

Az állammal közösen vásárolhatja meg a Vodafone Magyarországot a 4iG. A gazdaságfejlsztési miniszter kezdeményezi a tranzakció nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítését. Az előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást megkötötték a cég százszázalékos részvénycsomagjának adásvételére. Ez alapján a 4iG Nyrt. 51, a Magyar Állam 49 százalékos tulajdont szerezhet a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban 715 milliárd forintért.

Fogyasztóvédelmi eljárás indult a Wizz Air légitársasággal szemben a sok utaspanasz miatt. A fogyasztóvédelmet felügyelő Igazságügyi Minisztérium közleménye felidézi, hogy az elmúlt időszakban megnövekedett a Wizz Airrel szemben a fogyasztói panaszok száma.

Újra lesz ütemes menetrend szerinti vasúti közlekedés Székesfehérvár és Komárom között. Vitézy Dávid közlekedési államtitkár közösségi oldalán azt írta: szeptember 3-tól kétóránként járnak majd az S150-es személyvonatok. A vonatok Komáromban a Győr felé induló, illetve az onnan érkező S10-es személyvonatokhoz, Székesfehérváron a Budapest felé induló, illetve onnan érkező Tópart InterCity-hez csatlakoznak. Az őszi menetrend-módosítás más regionális vonalakon is tartalmaz bővítéseket.

Azonnali hatállyal menesztette az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét az ipari miniszter. A három mondatos közlemény nem indokolja a felmentéseket, de a meteorológiai szolgálatot azért érték támadások, mert azt jelezték előre, hogy augusztus 20-án este vihar lehet, és emiatt az operatív törzs elhalasztotta az ünnepi tűzijátékot.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán háború kitörése óta 28 640 menedékes státusz iránti kérelmet regisztrált. A kérelmek elbírálása folyamatos, eddig több mint 25 ezer pozitív elbírálás született. Vasárnap is több mint 18 ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra. A rendőrség 399 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

A kijevi katonai adminisztráció betiltott minden tömegrendezvényt csütörtökig, mert az ukrán hatóságok orosz rakétatámadásoktól tartanak. A városvezetés kérte a kijevieket, hogy ne hagyják figyelmen kívül a légiriadókat. A héten tartják az ukrán függetlenség napját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×