eur:
388.87
usd:
358.81
bux:
68095.19
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Nyitókép: pixabay

Anyatejpárti a magyar

Egy felmérés megkérdezettjeinek 97 százaléka úgy gondolja, hogy "az anyatej minden cseppje kincs".

A magyarok túlnyomó többsége szerint az anyatej a legjobb a csecsemő táplálására, Magyarországon pedig az anyatejes táplálás kifejezetten népszerű és elterjedt - derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb kutatásából, amelyet az anyatejes táplálás világnapja alkalmából készítettek.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben azt írták: a legtöbb magyar nagyon pozitívan vélekedik az anyatej jelentőségéről, a megkérdezettek 97 százaléka úgy gondolja, hogy "az anyatej minden cseppje kincs".

A felmérés alapján tízből kilenc magyar szerint az anyatej a legjobb a csecsemő táplálására. Amikor az anyatej és a tápszer közül kellett választani, mindössze egy százalék mondta azt, hogy a tápszer jobb, 81 százalék szerint az anyatej, 17 százalék szerint pedig mindkettő megfelelő.

A megkérdezettek több mint harmada (36 százalék) szerint az az ideális, ha legalább egyéves koráig kap anyatejet a baba, de csaknem harmaduk (31 százalék) szerint egy évnél is tovább, igény szerint bármeddig táplálható a kisbaba anyatejjel.

A megkérdezettek 88 százaléka egyetértett azzal, hogy az anyatejjel táplált babák egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak, 84 százalék szerint pedig az anyatejes szoptatás egy életre megalapozza a szoros anya-gyermek kapcsolatot. Tízből nyolc magyar szerint az anyatejes táplálással alakul ki a gyermek és az anya közötti "ősbizalom".

Az anyatejes táplálás Magyarországon kifejezetten népszerű és elterjedt, amit jól mutat, hogy a gyermekek 94 százaléka élete első hat hónapja során, de legalább a szülést követő napokban mindenképpen kap anyatejet - olvasható a közleményben.

A KINCS szerint az anyatejes táplálás elterjedtségében nagy szerepe van a hungarikumnak számító védőnői ellátásnak. Tízből kilenc magyar ismeri a Védőnői Szolgálatot, 84 százalék szerint a védőnők hasznos tanácsokkal látják el a szülőket a csecsemőjük táplálásával és gondozásával kapcsolatosan. Tízből nyolc válaszadó úgy gondolja, hogy a védőnők sokat segítenek a várandóság alatt, a szülésre való felkészítésben és a szülés után is a családoknak.

A felmérésből kiderült, hogy a magyarok szerint a szülés körüli időszakban a kórházi személyzetnek és az édesapáknak is meghatározó szerepük van. A legtöbb magyar (85 százalék) szerint egy gyermek világrahozatalához a kórház a legmegfelelőbb helyszín és az emberek háromnegyede szerint (72 százalék) jó, ha az édesapa jelen van a szülésnél.

Az anyatejes táplálás világnapját 1992 óta augusztus 1-jén tartják, hogy felhívják a figyelmet az anyatej fontosságára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata szerint a csecsemő születésének első órájától egészen féléves koráig az anyatej a legmegfelelőbb táplálék a baba számára, világviszonylatban mégis a fél év alatti kisbabáknak mindössze 41 százaléka kap kizárólag anyatejet. A magas jövedelmű országokban minden ötödik csecsemőt soha nem szoptattak. Egy 2018-as felmérés szerint a valaha is szoptatásban részesülő csecsemők aránya a skandináv országokban 90 százalék feletti, Olaszországban 86 százalék, Németországban 82 százalék, Spanyolországban 77 százalék, Franciaországban 63 százalék, az Egyesült Államokban 74 százalék, Írországban pedig mindössze 55 százalék.

Címlapról ajánljuk
Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát
Aréna

Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát

Az Európai Parlament szerepéről, a választás tétjéről és az Európai Bizottság várható elnökéről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense és Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.31. péntek, 18:00
Dobrev Klára
a DK árnyék-miniszterelnöke, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője
Háromhetes mélypontjára esett a forint

Háromhetes mélypontjára esett a forint

Kedd délután óta gyakorlatilag megállás nélkül gyengült a forint a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben a 390-es szintet is megközelítette az árfolyam csütörtökön, majd a vártnál minimálisan jobb amerikai GDP-adat mellett is hirtelen erőre kapott és 389 alá bukott a jegyzés. A holnapi amerikai inflációs adat még a mai GDP-adatnál is fontosabb lesz, amely akár komolyabb kilengéseket is hozhat a forint piacára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×