eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A siófoki szabadstrand 2012. augusztus 14-én. A Balaton vízszintje Siófoknál 54 centiméter.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Nagy a baj a Balatonnál, a strandszezont is veszélyezteti

Jelentős csapadékra lenne szükség, különben vészesen alacsonyra süllyed a tó vízszintje

Kevés a víz a Balatonban. A vízszint most 12 centivel alacsonyabb az ilyenkor megszokottnál. A szakemberek szerint nagyon kevés a csapadék, ez is az oka az alacsony vízállásnak. Azért lenne fontos, hogy a Balaton tavasszal elérje a vízszint maximumot, hogy a nyári szezon végéig elegendő legyen a vízmélység a hajózáshoz és a strandoláshoz – írja az atv.hu.

Az áprilisban eddig hullott csapadék csupán 2 centiméterrel tudta megemelni az amúgy is alacsony vízszintet a Balatonon, amely a jelenlegi mérések szerint nagyjából 103 centiméter körül mozog. A szakember szerint ez az év nem bővelkedik csapadékban.

A jelenség azonban nem egyedi: 2012 márciusában például alig esett 4 mm csapadék. Idén ugyanebben az időszakban ez 30 mm volt. De akadt olyan év is, amikor a tavasz első hónapjában összesen 122 mm csapadék hullott.

A kevés csapadéknak az alacsony vízszint lesz a hozadéka a Balatonon, ami nem jó az állatvilágnak, de akadályozza a vitorlás turizmust, és veszélyeztetheti a nyári strandolást is. A szakemberek szerint a következő hetekben nőhet a csapadék mennyisége, ami segíthet a Balaton vízszintjének növekedésében.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×