eur:
392.53
usd:
365.88
bux:
66794.54
2024. április 25. csütörtök Márk
Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa a Lakatos Tiborral, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőjével rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-én. Két, Magyarországon tartózkodó, koronavírussal fertőzött, egyelőre tünetmentes iráni diákot kellett a Szent László Kórházba vinni.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Szlávik János: újabb vakcinák érkezhetnek

Tavaly már tavalyelőtthöz képest is jóval kevesebb covidos megbetegedés volt a nyáron - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. A szakember azt állítja azonban, hogy az őszi időszak még megosztja a szakembereket, vannak ugyanis pozitív és negatív előrejelzések is.

„Ha ez a javuló tendencia folytatódik, akkor nagyon kellemes nyarunk lesz” – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az Index tudósítása szerint a Mokka műsorában. A szakember az őszi időszakkal kapcsolatban azonban még nem ennyire optimista, azt mondta: vannak pozitív és negatív előrejelzések is.

Szlávik János példaként említette, hogy nagy különbség van a távol-keleti, ausztrál és új-zélandi járvány és az európai között. "Európában hagytuk a hullámokat egymás után, egyre többet oltottunk, az emberek vagy találkoztak a vírussal, vagy megkapták a vakcinát. Ellentétben Kínával, ahol mindenki megkapta a két oltást, és egész egyszerűen nem voltak hullámok" – mondta Szlávik János. Hozzátette, hogy ez is azt bizonyítja, hogy a két oltás nem elegendő az omikron elleni védelemhez, de a halálozások és a súlyos megbetegedések száma alacsonynak mondható. Szlávik János szreint Európa jobban járt azzal, hogy voltak hullámok és lehetővé tették a három oltást, mert így sokkal jobban meg lehet védeni az embereket.

Az infektológus elmondta: Kína példáján az is látszik, hogy nem állítja meg az omikront a teljes lezárás sem.

"Semmi jel nem mutat arra, hogy hirtelen megjelenik egy sokkal fertőzőbb, halálosabb vírusváltozat"

- mondta Szlávik.

Ugyanakkor hozzátette: „A koronavírussal kapcsolatban nem lehet kijelenti semmit, ami a jövőre vonatkozik és biztos, hiszen nincs ilyen.” A szakember úgy véli, hogy a vírus még okozhat meglepetést, de jelenleg pozitív változást mutatnak az adatok.

Felhívta a figyelmet arra, hogy folyamatosan készülnek újabb vakcinák a koronavírus ellen, amelyek teljesen más típusúak, teljesen új mechanizmusúak. "Őszre, télre már olyan vakcinák is lesznek, amik teljes védelmet adnak a koronavírus ellen, ezért úgy gondolom, fellélegezhetünk – mondta Szlávik János.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×