eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Nyitókép: valasztas.hu

100 százalékos a szavazatok feldolgozottsága

A külképviseleteken leadott szavazatok a budapesti XVI. kerületben juttattak egy mandátumot az ellenzéknek. A kétharmados kormányoldali többséget azonban a szombati számlálás eredménye nem érinti.

A pénteki állás szerint még 136 mandátuma volt a kormányerőknek, szombaton azonban megszámolták a külképviseleteken leadott voksokat, így a listás voksok alapján egy helyet "adott át" a kormánypárt az ellenzéki erőknek, a budapesti XVI. kerületben pedig a fideszes Szatmáry Kristóf helyett az Egységben Magyarországért jelöltje, Vajda Zoltán szerzett mandátumot - írta a részletes adatok áttekintése után a 444.hu. Ez volt a helyzet délután, estére újra változott a helyzet: 135 állt a Fidesz mellett, listán mégsem kapott plusz egyet az ellenzék (a Mi Hazánk vesztett el egy listás képviselői helyet), ám lesz a német kisebbségnek egy szószólója az új Országgyűlésben.

Vajda Zoltán így értékelte a személyét érintő - XVI. kerületi - fordulatot:

Korábban 38 vokssal többje volt a budapesti oevk-ban a kormányerők jelöltjének, ez az arány több száz szavazatos előnnyé fordult ellenzéki oldalon szombatra. A Fidesz jelöltje elismerte vereségét és gratulált ellenfelének.

A 18 budapesti választókerületből (oevk) így 17-et nyert az ellenzéki szövetség. A XVII. kerület maradt az eddigi fideszes győztesé. Április 3-án négy, korábban fideszes oevk jutott ellenzéki "kézre". Vidéken 88 választókerületből viszont 86-ot a kormánypártok "vittek", Pécsett és Szegeden maradt egy-egy ellenzéki "bástya".

A Fidesz 135 mandátuma nem érinti a kétharmados választási győzelmét.

Márki-Zay Péter posztja

A Facebookon Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök rövid üzenetet tett közzé a levélszavazatok összesítése után, arra utalva, hogy választókerületében Hódmezővásárhelyen belül többségbe került Lázár János fideszes indulóval szemben. A körzet egészében - a környező falvakban leadott szavazatokkal együtt - azonban maradt Lázár János gyözelme.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Intenzív havazás miatt súlyos vasúti fennakadásokra figyelmeztet a MÁV

Intenzív havazás miatt súlyos vasúti fennakadásokra figyelmeztet a MÁV

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) tájékoztatása szerint intenzív ausztriai és németországi, München környéki havazás nehezíti, lassítja a közlekedést több vasútvonalon is, ezért jelentős fennakadások, késések tapasztalhatók a távolsági és regionális vonatforgalomba - közölte a MÁV. A helyzet érinti a München, Salzburg, illetve Zürich felől Magyarországra érkező, és Hegyeshalmon, Győrön át Budapestre közlekedő nemzetközi vonatokat is (Railjet, EuroCity, EuroNight), továbbá a Budapest felől Ausztria felé ugyazezen irányokba közlekedő nemzetközi járatokat is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×