eur:
395.27
usd:
366.62
bux:
65108.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Paperwork files searching information business concept, Businessman hands typing keyboard computer, working in stacks of report papers and piles of unfinished documents achieves on office desk
Nyitókép: smolaw11/Getty Images

Nem végzett a belvárosi kerületek ingatlanértékesítéseit vizsgáló bizottság

A végső jelentés tárgyalásával tovább folytatja munkáját a belvárosi ingatlan-értékesítéseket vizsgáló fővárosi bizottság. A kormánypárti politikusok úgy látják, hogy a testületnek nincs joga kerületi ügyeket vizsgálni.

Nem zárta le még a munkáját a belvárosi kerületek ingatlan-értékesítési gyakorlatát vizsgáló fővárosi bizottság - közölte Baranyi Krisztina, a testület tagja. Mint mondta, a bizottsági munkát lezáró jelentés tervezetét vitatták meg, végül nem fogadták el, mert apróbb módosításokat láttak szükségesnek. A jövő héten fogják elfogadni.

Baranyi Krisztina arról is beszélt, hogy eddig milyen megállapításokra jutott a bizottság:

"A különböző helyi szabályozások (önkormányzatok rendeletei, hivatali vagy működési gyakorlata) sokszor adott lehetőséget viszonylag könnyen az önkormányzatok vagyonának kijátszására, áron alul való megvételére és utána extraprofittal történő eladására. Ez az általunk ismert esetekben a fideszes önkormányzatok vezetéséhez, politikusokhoz, helyi munkákat gyakran elnyerő válallkozókhoz kötődtek. Leginkább közpénzből vagy uniós pénzből rendbe hozott lakásokra vonatkozott, illetve nagyon jó helyen, a belvárosban lévő értékes, nagy méretű ingatlanokra vonatkozott" - sorolta.

A bizottság jó pár esetet feltárt. A Schadl-ügy kapcsán képbe került lakásokkal kezdték, de Baranyi Krisztina állítása szerint "az elmúlt 10 év gyakorlata azt mutatta, hogy nála sokkal többen és sokkal nagyobbat gazdagodva is jutottak közvagyonhoz, fillérekért".

"A megállapításaink arra fognak vonatkozni, hogy miként lehet olyan átlátható jogszabályalkotást, illetve működési gyakorlatot kialakítani, amiben nullára vagy minimálisra lehet csökkenteni a korrupciós visszaélések lehetőségét" - mondta a politikus.

Korábban Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője az InfoRádiónak hangsúlyozta, hogy a testületnek nincs joga kerületi ügyeket vizsgálni.

"Ez egy bosszúbizottság, amely ráadásul teljesen törvénytelen. A fővárosi önkormányzatnak sem hatás-, sem jogköre nincs ilyen bizottság felállítására. Az nem működhet úgy, hogy bármilyen ténybeli eredményt elérhessen. Ezért nem veszünk benne részt."

A bizottság Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott vezetője által megszerzett ingatlanok ügyének hátterét vizsgálja. Sajtóhírek szerint Schadl György 2016 és 2020 vége között legalább tizenkilenc ingatlant vásárolt meg, ráadásul ezek közül kilenc önkormányzati tulajdonból került hozzá, több esetben árul alul. A vizsgálóbizottság február 25-én újra ülésezik, március végére kell elkészítenie a jelentését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×