eur:
390.29
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Szavazó az országgyűlési képviselő-választáson a Vasvári Pál Gimnáziumban kialakított szavazókörben Nyíregyházán 2018. április 8-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A kormány- és az ellenzék is tárt karokkal várja az EBESZ-missziót, de…

Maximális létszámú missziót, vagyis kétszáz megfigyelőt küldene Magyarországra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet az április 3-i országgyűlési képviselőválasztásra. Erre az uniós államok közül eddig egyedül Bulgáriában volt példa. A kormány várja a megfigyelőket, ugyanakkor kételkedik az EBESZ pártatlanságában.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet úgynevezett igényfelmérő missziója januárban a kormány meghívására tanulmányozta a magyar választási jogszabályokat. Az EBESZ ezt követően tett javaslatot arra, hogy először 18, majd az április 3-ai országgyűlési képviselő-választás napjára további 200 megfigyelőt küld Magyarországra.

Azt fogják ellenőrizni, hogy

  • a politikusok megfélemlítik-e a választókat,
  • vásárolnak-e szavazatokat,
  • átlátható-e a kampányfinanszírozás,
  • milyen a voksolás médiavisszhangja, illetve
  • kivizsgálják-e érdemben a panaszokat.

Az EBESZ emlékeztetett arra, hogy korábban ajánlást tett a kampányfinanszírozásra vonatkozó jogszabályok módosítására, de azok nagyjából változatlanok maradtak.

A kormány várja a megfigyelőket – mondta a múlt csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki arra is reagált, hogy az Európai Bizottság igazságügyi biztosa aggódik a magyar választás tisztaságáért: „Mi minden megfigyelőt örömmel várunk, az pedig soroljuk a bizottság tagjaihoz méltatlan politikai megnyilvánulásnak, ami a biztos nyilatkozatában ezen túlmenően szerepelt – fogalmazott a tárcavezető. – Egyfajta segítségnyújtás a sajátjainak, de egyszer, ha valaki utánanézne a biztossal kapcsolatosan felmerült vádaknak Belgiumban, akkor az az ilyen jellegű megjegyzések hitelességét erősen aláásná.”

Az EBESZ munkatársai „szabad, tiszta és demokratikus választásnak lehetnek majd szemtanúi” – írta Facebook-oldalán az igazságügyi miniszter. Varga Judit reméli, hogy

a megfigyelők nem lesznek politikailag elfogultak és nem avatkoznak be a voksolásba.

„A baloldal már affektál a hír hallatán, miközben nincs ezzel semmi gond. Az elmúlt években is jelen voltak hasonló missziók hazánkban, sőt, mi is előszeretettel küldünk megfigyelőket más országokba. Bevett szokás, rutin” – olvasható a tárcavezető bejegyzésében.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője az ellenzék liberális trükkjéről beszélt a Kossuth Rádióban. Kocsis Máté megfogalmazása szerint, amikor nem áll jól a szénájuk, amikor kezdik elveszíteni az emberek bizalmát, akkor nem azt mondják, hogy nem voltak alkalmasak arra, hogy elnyerjük az emberek támogatását, hanem azt, hogy biztos elcsalják a választás. „Aztán egyszer majd, ha ők nyernek, arra pedig, hogy az egy nagyon jó, tiszta választás lesz” – vélekedett a kormánypárti politikus.

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint példa nélküli, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet teljes körű missziót küld Magyarországra.

„Az EBESZ aggályai nagyon is indokoltak,

hiszen már 2014-ben és 2018-ban is egy sor visszaélést figyeltek meg, és arra jutottak, hogy nem volt tisztességes a választási verseny Magyarországon. Most sem lesz az” – írta Facebook-oldalán Márki Zay Péter, aki arra biztatja a követőit, hogy jelentkezzenek szavazatszámlálónak.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint pedig az, hogy az EBESZ 200 megfigyelőt küld Magyarországra azt jelzi, hogy „Európa komolyan aggódik a magyar parlamenti választások tisztasága miatt”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×