eur:
392.85
usd:
366.2
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a Kanizsai Dorottya Kórházban 2022. január 15-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Kötelező harmadik oltás itthon - tisztázódott néhány fontos kérdés

A tanároknak nem kötelező, csak javasolt a harmadik oltás felvétele - tisztázta a Koronavírus Sajtóközpont az InfoRádió megkeresésére. Az egészségügyi dolgozóknak és néhány minisztérium alkalmazottainak viszont igényelniük kell a megerősítő vakcinát, a rendvédelemben pedig meghosszabbították ennek a határidejét.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás nem tudta megmondani az InfoRádiónak, hogy kötelező-e a harmadik oltás.

"Van két kormányrendelet, amelyik az oltást szabályozza, háromszoros oltáshoz kötik most már a védettséget, miközben egy másik rendeletben a munkavégzés csak a két oltáshoz van hozzákötve, így nem tudjuk azt eldönteni, hogy a pedagógusok számára kötelező lesz-e a harmadik oltás felvétele. Nagyon rossz a kollégák között ez a bizonytalanság."

Az érdek-képviseleti vezető szerint

a tanárok 1 százaléka hagyta el a pályát azért, mert nem volt hajlandó beoltatni magát.

De most már "nem velük van a gond", hanem azokkal az oltatlanokkal, akik megbetegedtek, de az így szerzett védettségük február 15-étől jogilag már nem ér semmit.

"Felmentésük azoknak a kollégáknak volt, akik átestek a fertőzésen, és ez a védettség most lejár februárban vagy márciusban. Ez az érintetti kör körülbelül 1500 fős, tehát 2500-3000 között van azok száma, akik vagy elmentek fizetés nélküli szabadságra, vagy már kiestek a rendszerből, illetve várhatóan fizetés nélküli szabadságra fogják küldeni őket, ami után lejárt a védettségük. A harmadik oltás ügye ebből a szempontból egy külön érdekes téma lesz" - fejtegette Totyik Tamás.

A harmadik oltás felvétele csak az egészségügyi dolgozóknak és egyes minisztériumi dolgozóknak kötelező, a tanároknak nem, de

nekik is javasolják, hiszen ismét 80-90 százalékra emeli a védettséget - válaszolta az InfoRádió megkeresésére a Koronavírus Sajtóközpont. Hozzátették, az állami intézményekben a pedagógusok 94 százaléka oltott, 4,5 százalékuk orvosi vagy miniszteri mentesítéssel rendelkezik és másfél százalékuk van fizetés nélküli szabadságon.

Időközben az Mfor Pongó Gézára, a Független Rendőrszakszervezet főtitkárára hivatkozva azt írta, hogy a Belügyminisztérium a katasztrófavédelemnél, a rendőrségnél és a büntetés-végrehajtásban a nem ügyfelekkel dolgozók esetében április 30-ig meghosszabbította a kötelező harmadik oltás felvételének időpontját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×