INFORÁDIÓ
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc

ferencz orsolya

űrkutatás

nemzetközi űrállomás

európai űrügynökség

A NASA videofelvételéről készített képen Mike Hopkins (középen, j) és Victor Glover (középen, b) amerikai űrhajósok nagy sebességű adatkapcsolati berendezést szerelnek fel a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás Európai laboratóriumának külső falán a 2021. január 27-i űrsétájukon.

Még jelentkezhet, aki menne az űrbe, de már csak pár napig

Infostart / InfoRádió

A hónap végéig várják a jelentkezőket a magyar kutatóűrhajós programra. A kiválasztott űrhajóst várhatóan 2024 első felében küldik fel a Nemzetközi Űrállomásra – mondta érdeklődésünkre Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa.

Az elektronikus toborzáson január 31-éig várják a jelentkezőket, és eddig is már több 10 ezren látogatták meg az oldalt, több százan megnyitották már a jelentkezési ablakot” – számolt be az érdeklődésről Ferencz Orsolya.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nem egy gombnyomással kell jelentkezni, ez egy folyamat, fel kell tölteni az egészségügyi végzettséget igazoló és egyéb adatokat. Jelentősnek nevezte az érdeklődést, és rámutatott, hogy ez ritkán adódó lehetőség.

A jelentkezőkre először elektronikus képességfelmérés vár, ez nemcsak pszichikai, hanem szakmai képességekre is fókuszál. A szűkített 10-15 fős kört az Európai Űrügynökség vezetésével tovább tesztelik – mondta. A cél az, hogy az őszre négy-öt fős kontingens álljon össze a megfelelő jelöltekből, onnan kerül ki az, akit végül felküldenek az Nemzetközi Űrállomásra.

Ferencz Orsolya megerősítette, hogy az Európai Űrügynökség tavaly májusában lezárt felhívására csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak, oda

170 magyar jelentkezett,

közülük többen tovább is jutottak.

Ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Űrhajós Program leendő kiválasztottja is megkapja az ESA-projekt asztronauta minősítést, az ESA-programba kerülők adatai is bekerülnek a Nemzeti Űrhajós Program adatbázisába az együttműködésnek megfelelően.

2024 első fele továbbra is a magyar űrhajós fellövésének céldátuma azzal a kiegészítéssel, hogy az esetleg előforduló csúszások, starthalasztások miatt 2025-re tolódhat a magyar űrtúra – mondta a miniszteri biztos.

Csütörtökön derült ki, hogy február 2-án tárgyal Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Oroszországban. Ennek kapcsán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer elmondta, hogy közös űrkutatási projektről is szó lesz a megbeszélésen a tervek szerint. „Mi, magyarok – hangsúlyozta a miniszter – az évtized közepén szeretnénk magyar kutató űrhajóst küldeni a Nemzetközi Űrállomásra, aki az Oroszországgal való együttműködés keretében tevékenykedne ott.”

Nyitókép: MTI/AP/NASA

Kapcsolódó hang

Ferencz Orsolya – Még jelentkezhet, aki menne az űrbe, de már csak pár napig
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018