eur:
394.82
usd:
370.86
bux:
66434.58
2024. április 16. kedd Csongor
Az NNK által közreadott képen szkafandert viselő szakember dolgozik az NNK Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában 2020. január 31-én. A Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) található Közép-Európa egyetlen, közegészségügyi célból létrehozott, legmagasabb biológiai biztonsági szintű (BSL-4) laboratóriuma, a Nemzeti Biztonsági Laboratórium (NBL), ahol a legveszélyesebb, úgynevezett 3-as és 4-es kockázati  csoportba tartozó vírusokkal és baktériumokkal foglalkoznak.
Nyitókép: MTI/NNK

Érveket sorolt az NNK: márpedig a fertőzöttek 29 százaléka omikronos

"Egyedül a Nemzeti Népegészségügyi Központ rendelkezik olyan referencialaboratóriummal, ahol a különböző variánsok megerősítését végzik" - jelentették ki egyebek mellett.

A magyarországi megbetegedések 29 százalékát okozza a koronavírus omikron variánsa, és egyedül a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) rendelkezik olyan referencialaboratóriummal, ahol a különböző variánsok megerősítését végzik – közölte az NNK.

A népegészségügyi központ tájékoztatása szerint

egyes laborokban azért lehet az omikronvariáns aránya 90 százalékos a mintákban, mert az általuk vizsgált minták eleve egy szűkebb csoportból - például külföldről érkezők vagy adott területen élők - származnak.

A 90 százalékos találati arányról az Infostart is beszámolt korábban a Neumann Labs eredményei alapján. A magánlaboratórium, ahol decemberben elsőként mutatták ki Magyarországon az omikron jelenlétét, azt a tájékoztatást adta, hogy naponta 1000-2000 mintát vizsgálnak, ezek egynegyede pozitív, amihez hasonlót a harmadik hullámban mértek. A pozitív mintákon belül 90 százalék az omikron aránya. A Neumann Labsnak két koronavírussal kapcsolatos mintavételi helye van, mindkettő Budapesten.

Erre utalhatott az NNK, amikor azt közölte, hogy "ráadásul a fővárosi laboratóriumok mintáiban magasabb az omikron részaránya, ahogy magasabb a megbetegedések száma is, hiszen a népsűrűség is Budapesten a legnagyobb".

A területi laboratóriumok adatai tehát nem reprezentálják sem térbeli eloszlásban, sem korcsoportban, sem kórházi ellátásban a hazai lakosságot

- hangsúlyozta az NNK.

Magyarországon az NNK rendelkezik országos mintákkal, hiszen ide küldik be a laboratóriumok az omikrongyanús mintákat további vizsgálatra. Az NNK a variánsok szűrését nemzetközi protokoll alapján, kétlépcsős rendszerben végzi, a variánsok megerősítését csak a referencialaboratóriumok végezhetik, amely Magyarországon az NNK laboratóriuma - tették hozzá.

A népegészségügyi központ ismét felhívta a figyelmet az oltás, illetve a megerősítő oltás felvételének fontosságára, amellyel megelőzhető a betegség súlyos lefolyása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×