INFORÁDIÓ
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina

zacher gábor

toxikológus

alkoholfogyasztás

felmérés

Zacher Gábor toxikológus (b) és Bódy Gergő, a Momentán Társulat tagja beszélget a budapesti Impró kulturális központban 2017. június 2-án. A társulat Zacher Gáborral és a témában érintett civil szervezetekkel Függő játszma elnevezéssel programot indít. A kezdeményezés célja, hogy élményalapú, interaktív módszerekkel átadják a drogfogyasztással és függőségekkel kapcsolatos tudásbázist, és módszertani javaslatokat kínáljanak a nevelők, pedagógusok és a veszélyeztetett korosztály számára.

Zacher Gábor: nagyon várom már, hogy mikor lesz a magyar alkoholista is hungarikum

Infostart / InfoRádió - Rezsek Győző

Minden harmadik magyar középiskolás heti rendszerességgel fogyaszt alkoholt. A 14–18 évesek leginkább rövid italokat isznak. Ez derül ki a Szétcsúszva program felméréséből, amelyet Zacher Gábor toxikológus, a program tanácsadója ismertetett.

Sajnálatos módon a tömény alkohol dominál, az meg még inkább nem jó, mert a tömény alkohol sokkal kiszámíthatatlanabb. Az ember, ha megiszik egy-két pohár sört, jobban tudja keretrendszereit betartani, de a tömény hirtelen csap le rá – mondta Zacher Gábor, a Szétcsúszva program tanácsadója. A felmérésük alapján a 18. életévüket betöltött fiatalok több mint 80 százaléka fogyasztott már az életében alkoholt, és nem feltétlenül arról van szó, hogy belekóstol, hanem olyan mennyiségű alkoholt, amely már jelentős élettani hatással bír.

A kutatás azt is vizsgálta, hogy a fiatalok hány százalékban fogyasztanak töményet, sört, illetve bort.

  • Az élre a tömény alkohol került 40 százalék feletti eredménnyel,
  • a második a sör, és
  • utána a bor.

"A több mint 40 százalékos töményfogyasztás elgondolkodtató, de persze világos: kis mennyiség, hamar beüt" – magyarázta a toxikológus.

A rendszeres alkoholfogyasztás a fiataloknál nem azt jelenti, hogy naponta isznak, mint a felnőtt alkoholisták, hanem Zacher Gábor szerint egyfajta heti rendszerességről van szó, főleg a szünet közeli időszakok veszélyesek. Szilvesztert például az egészségügyi ellátórendszerben dolgozók nagyon utálják, akkor nagyon sok lesz akár a sürgősségi osztályokon, akár mentőellátásban a részegek száma.

A lelki hátterére is rákérdeztek a kutatásban, hogy miért isznak alkoholt a fiatalok, és a válaszokból egyértelműen kiderült, hogy az alkoholnak feszültségoldó szerepe van, kiengedik a gőzt magukból.

"Nagyon várom már, hogy mikor lesz a magyar alkoholista is hungarikum,

hiszen a magyar pálinka hungarikum, emelték is az egy főre főzhető pálinkamennyiséget, miközben több mint nyolcszázezer alkoholbeteg van Magyarországon" – mondta Zacher Gábor, és hozzátette, ennek ellenére Magyarországnak nincsen alkohollal kapcsolatos stratégiája, sőt a kábítószerstratégia is lassan egy éve már lejárt, és nyoma nincs annak, hogy új országos stratégia készülne.

"Az uniós országok közül a fiatalok alkoholfogyasztása szempontjából

a dán 16 évesek leitták a magyar fiúkat Európa első helyéről, a lányok negyedikek.

Az uniós országokba azért az élbolyban vagyunk" – emelte ki a szakember.

Az alkoholfogyasztás veszélyei kapcsán pedig azt hangsúlyozta, hogy miközben a kábítószer-fogyasztást sokkal veszélyesebb jelenségnek gondolja a társadalom, valójában húszezer kábítószerfüggő van ma Magyarországon. "De van

  • 25 ezer orrcseppfüggő,
  • 150 ezer altató- és nyugtatófüggő,
  • 180 ezer hashajtófüggő,
  • 300 ezer szerencsejátékfüggő,
  • 800 ezer alkoholfüggő,

és akkor még nem beszéltünk az online világ függéséről, ami millió embert érint – mondta Zacher Gábor. – Többet kellene foglalkozni azokkal a függőségekkel, amelyek sokkal nagyobb társadalmi problémát jelentenek."

Nyitókép: Bruzák Noémi

Kapcsolódó hang

Zacher Gábor: nagyon várom már, hogy mikor lesz a magyar alkoholista is hungarikum
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018