INFORÁDIÓ
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén

koronavírus

kötelező oltás

vakcina

Somogyi Nóra asszisztens beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. október 19-én.

Kivárnak a kötelező oltással a cégek

Infostart

A magánszférában kevés munkaadó döntött úgy eddig, hogy a kormány felhatalmazása alapján előírja dolgozóinak a vakcinát. Több nagy cég pedig azt jelezte: nem élnek ezzel a lehetőséggel.

Óvatosak a magánszféra munkaadói, még ott sem kapkodják el a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételét, ahol állítólag hajlik annak bevezetésére a cégvezetés – írja a Népszava. Az óvatosság oka munkajogászok szerint az, hogy a múlt csütörtökön bejelentett és néhány órával később már a Magyar Közlönyben is megjelent rendelet szövege nem egyszer pontatlan, így a vállalatok inkább kivárnak, nehogy jogellenes döntéseket hozzanak. A munkaadói szövetségek viszont inkább azzal magyarázzák a tartózkodást, hogy sok területen nehéz pótolni a kilépő vagy fizetetlen szabadságra küldött képzett munkaerőt.

A Liga Szakszervezetek elnöke is azt hangsúlyozta a lap kérdésére, hogy ez kőkemény gazdasági döntés a cégek részéről. Mészáros Melinda hozzátette, az egyéves fizetés nélküli szabadság, valamint a munkaviszony megszüntetésének módozatai körül nagyon sok a találgatás, arról nem beszélve, hogy az egyre szélesebb körben alkalmazott kölcsönzött munkaerő esetében még bizonytalanabb a jogi helyzet. A Ligához tartozó szakszervezetek érdekeltségi körében nincs olyan vállalat, ahol bevezették volna, vagy biztosan be akarják vezetni a munkavégzés feltételeként a védőoltásokat – fogalmazott a Népszavának a szövetség elnöke.

A versenyszféra mellett ez várható az állami közszolgáltató cégeknél is, ahol szintén élhetnek a gazdasági társaságok a kötelező oltás elrendelésével, de nem kötelező ezt meglépniük. Mások mellett a Mol azt közölte a lappal, hogy a vállalaton belüli és az országos járványügyi statisztikák együttes figyelembevételével, a szükséges szakmai egyeztetések után hoznak döntést arról, élnek-e a kötelező oltással. A folyamatosan ügyfelekkel dolgozó bankszektorban sincs végleges döntés. A kiskereskedelem nagy munkáltatói közül a legnagyobb,

a 13 ezer főt foglalkoztató Tesco Global a Népszavának jelezte: nem teszi kötelezővé az oltást a dolgozóinak.

Csütörtökön a fővárosi közműcégek szakszervezetei egyeztetnek a kérdésről, majd ugyanez lesz a téma a Versenyszféra Konzultációs Fórumának ülésén is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018