eur:
392.91
usd:
366.22
bux:
66549.71
2024. április 26. péntek Ervin
Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k), valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd LMP (j2), Dobrev Klára (j), Jakab Péter (b2, Jobbik) és Fekete-Győr András (b, Momentum) az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Közösen emlékeztek 1956. október 23-ra az ellenzéki pártok a Hősök terén

Délután négykor elkezdődött a hatpárti ellenzéki október 23-i ünnepség, így egy időre előállt az a helyzet, hogy az Andrássy út belvárosi végénél Orbán Viktor miniszterelnök tartotta épp ünnepi beszédét, a Hősök terénél pedig az ellenzéki megemlékezés zajlott.

16.12: A pártelnökök közül Jakab Péter, a Jobbik elnöke kezdte a felszólalások sorát negyed öt előtt. "Az ellezéki pártok ugyanazokért a célok állnak ki; attól még, hogy a vörösből narancssárga lett, mi ugyanúgy a szabadságért és demokráciáért küzdünk."

Emlékeztetett: egy éve a hat ellenzéki párt azt ígérte, hogy 2021. október 23-án egy színpadon fog állni az ellenzék 106 közös parlamenti képviselőjelöltje és az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. "Ezt az ígéretet teljesítettük, itt vagyunk, győzni fogunk" - mondta.

Itt az idő, hogy megteremtsük a nemzet egységét, megmutassuk, milyen lesz a jövő Magyarországa, mert az Orbán-rezsimnek csak múltja van, jövője nincs, a jövő mi vagyunk. "Mi nem alkuszunk a rezsimmel pénzért vagy pozícióért" - jelentette ki.

A Fidesz éveken át megosztott bennünket, hogy éveken át uralkodhassanak rajtunk - mondta, hozzátéve, hogy ők most egyesítik a megosztottakat, és szolgálják azokat, akiken uralkodtak. "A mi történelmi felelősségünk elhozni a valódi rendszerváltást, ami pedig az elszámoltatással kezdődik. Azzal, hogy Magyarország nem lehet és nem lesz többé következmények nélküli ország" - vázolta a céljukat.

16.23: A színpadon elhangzott, hogy a Kodály köröndig áll a közönség. Zenélt a Czutor Akusztik.

16.33: Fekete-Győr András, a Momentum alapítója a színpadon. Ő is elmondta, hogy megtelt a tér és a Kodály köröndig áll a tömeg.

Történelmi momentum ez, mondta, sosem fogja elfelejteni. Fiatalok és idősek, városiak és falusiak, progressziívak, konzervatívok, szociáldemokraták és zöldek összefogtak, hogy lerázzák magukról az "orbáni lebutítást és üldözést". Ezzel az összefogással tisztelegnek 1956 öröksége előtt. Akkor is együtt küzdöttek az emberek az elnyomó hatalom ellen.

A fiatalok a kezükbe vették a sorsukat, úgy döntöttek, hogy megújítják az ellenzéket, új arcokat, új lendületet és új reményt adnak neki - értékelt.

Hozzátette: a Fidesz retteg Márki-Zay Pétertől, mert felborítja a status quot, és bizonytalan emberek százezreit képes bevonzani az összefogás ernyője alá. De nem csak őket fogják bevonzani. "Ki fogjuk emelni a fideszes honfitársainkat a köréjük emelt narancssárga hazugságkaranténból" - ígérte. "Sokuknak ki fog nyílni a szeme és rá fognak ébredni, hogy életükben először szavazhatnak valóban konzervatív, a haza sorsát minden elé helyező miniszterelnökre, Márki-Zay Péterre" - fejtette ki. Hozzátette, nem volt következménye a rossz politikai döntéseknek és minden a szőnyeg alá söprődött.

Úgy látja, most új politikai generáció indul harcba Orbán Viktor ellen, és ez mindig vállalni fogja a döntései következményét és a politikai felelősséget.

Fekete-Győr András szerint az ő összefogásuk méltó arra, hogy kétharmados felhatalmazást kérjenek az elmúlt korszak lezárásához és egy új korszak megnyitásához. "Soha nem volt akkora az esély, hogy 30 év után befejezzük a rendszerváltást, és egy új, szabad, európai Magyarországot építsünk."

16.43: Jordán Tamás, a nemzet színésze érkezett, aki tinédzserként részese volt az 1956-os eseményeknek.

16:52: Dobrev Klára lépett a színpadra. Közölte, az európai Magyar Köztársaságnak talán az utolsó esélyét kapták most.

"Egy feladatunk van október 23-án: emlékeztetni mindannyiunkat, nehogy elszúrjuk. Ez a mi esélyünk. A következő fél évben nekünk, politikusoknak is nap mint nap bizonyítanunk kell, hogy nincs több széthúzás, üzengetés, kirekesztés, hanem van irtózatosan sok munka, egymás megértése és türelem" - fejtette ki.

Azt ígérte, jövő tavasszal vagy mindannyian győzni fognak, vagy mind együtt buknak el. Ez a közös felelősségük. Tudósításunk itt olvasható.

16.59: Ismét a Czutor Akusztik játszik.

17.09: Karácsony Gergelyt úgy konferálták fel, hogy kötelességtudatból vállalta el a miniszterelnök-jelöltséget és hazaszeretetből lépett vissza.

"Beteljesítjük 1956. és 1989. október 23-ának az üzenetét is" - jelentette ki. 1956 október 23-a a köztársasági eszme születésnapja volt, amiben mi itt hiszünk. 56 letépte a nemzeti trikolórról a hazug politika jelképét - nekünk erre kell készülnünk a következő fél évben, hogy a nemzeti lobogót ne szentségtelenítse meg Orbán Viktor gonosz rendszere" - mondta a Párbeszéd elnöke. Hozzátette: 1989. október 23-a a harmadik köztársaság születése volt. "De talán nem tettünk meg érte mindent, talán nem vigyáztunk rá eléggé, és akkor jött egy cinikus politikai kalandor, aki felszámolta a köztársaságot."

"Most születik meg az az egység, amely meg fogja változtatni Magyarországot és újra közös hazánkká teszi" - jelentette ki.

Megköszönte a támogatóinak, akik megértették, hogy időnként a siker érdekében vissza kell lépni, ahogy ő is tette a miniszterelnök-jelöltségtől. Tudósításunk itt olvasható.

17.16: Karácsony Gergely felkonferálta Márki-Zay Pétert.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje egyebek mellett arról beszélt, hogy az 1956-os győzelemben ott volt az összefogás, nem azt nézték, hogy aki velük küzdött az elnyomók ellen, kihez tartozik - teljes nemzeti összefogás volt. A mai nap üzenete szerinte ugyanez: "ha mind összefogunk a közös ellenség ellen, akkor győzni fogunk" - jelentette ki. Használta a "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok" szófordulatot is, amellyel Orbán Viktor szokta zárni beszédeit - de aztán Márki-Zay folytatta az övét. Tudósításunk itt olvasható.

17.34: Színpadon együtt az öt jelölt, majd a 106 képviselőjelölt. Taps, fotózások, végül Himnusz.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Eljött az OTP nagy napja

Eljött az OTP nagy napja

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×