eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Az esztergomi bazilika keresztjének aranyozott gömbje 2021. október 7-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Az időkapszulát is kicserélték az esztergomi bazilikában

Az eredeti, 176 éve elhelyezett kapszula tartalma kissé kibővült, még egy szájmaszk is került bele.

Új időkapszulát helyeztek el az esztergomi bazilika 100 méter magasságban található keresztjében a kupola megújítása során.

Török Csaba, az Esztergom-Vári Főszékesegyházi Plébánia kormányzója, a Főszékesegyházi Kincstár igazgatója elmondta, a kapszula tartalmazza az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papjainak névtárát, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékérmeit, a járványra emlékeztetve egy szájmaszkot és Erdő Péter bíboros emlékiratát.

A légmentesen lezárt üveghengerben elhelyezték továbbá az eredeti, 176 évvel ezelőtt elhelyezett kapszulában talált és megsérült irat kézzel készült másolatát. Az üveghengert egy rozsdamentes burokba zárták, amelyet sodronnyal biztosítottak és ellátták Erdő Péter bíboros viaszpecsétjével.

Esztergom, 2021. október 7.
Az esztergomi bazilika laternája a kupola tetején 2021. október 7-én.
MTI/Kovács Attila
Az esztergomi bazilika laternája a kupola tetején. MTI/Kovács Attila

Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, az ország legnagyobb templomában a második világháború után "rohammunkában" csak a legszükségesebb javításokat végezték el, most 13 milliárd forint áll rendelkezésre, hogy többéves munkával teljeskörűen felújítsák az esztergomi bazilikát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

A mesterséges intelligencia korszakának hajnalán az egész oktatási rendszer célja és eszközrendszere megérett egy jelentősebb újragondolásra - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Balogh Petya, a Cápák között angyalbefektetője. Mint mondta, manapság a sikeres karrierhez nem lexikális tudásra van szükség, hanem kreatív és hatékony problémamegoldásra, ezt viszont szerinte nem tanítják a magyar iskolákban. Az STRT Holding vezérigazgatójával arról is beszélgettünk, mennyire könnyű vagy nehéz 2024-ben fiatalnak, kezdő vállalkozónak lenni Magyarországon, és kiderült, az RTL Cápája mit gondol arról, hogy manapság egyre több az influencer-vállalkozó. Arról pedig már a május 9-i GEN Z Fest 2024-en fog beszélgetni, hogy szerinte bátorság vagy értelmetlen hősködés-e manapság fiatalon vállalkozni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×