eur:
389.03
usd:
362.28
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 3-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Nincs egyetértés a rendkívüli jogrendek szabályozása körül

A rendkívüli jogrendek új szabályozásáról vitázott a kormányoldal és az ellenzék az Országgyűlésben. A Fidesz-KDNP korábban ennek érdekében alkotmányt módosított, most pedig hat másik fontos jogszabály megváltoztatására készül.

Az alaptörvény 9. módosítása szerint 2023 júniusától a különleges jogrendi időszakok száma hatról háromra csökken. Most lehet rendkívüli állapot, szükségállapot, megelőző védelmi helyzet, terrorveszélyhelyzet, váratlan támadás és veszélyhelyzet.

A jövőben azonban már csak

  • hadiállapotot
  • szükségállapotot és
  • veszélyhelyzetet lehet elrendelni.

Ez utóbbi van most érvényben a koronavírus-járvány miatt, és ha az Országgyűlés Fidesz-KDNP-s többsége megszavazza a kormány javaslatát, ami nem kétséges, akkor lesz is legalább az év végéig.

Az Alaptörvény módosítását azonban hat másik törvényen – rendőrségről, a vízgazdálkodásról, a nemzetbiztonsági szolgálatokrólm a minősített adat védelmérőlm a katasztrófavédelemről és a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló jogszabályon – is át kell vezetni. Ezekről a változtatásokról vitázott kedden az Országgyűlés, amelynek plenáris ülésén Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte:

a javaslatcsomag célja az összhang megteremtése.

"A fegyveres védelmi és biztonsági tevékenységben érintett szervezetekre vonatkozó szabályokkal egy korszerűbb, a változó biztonsági környezethez jobban alkalmazkodó hatékony rendszer kialakítását szolgálja" - emelte ki.

A Fidesz vezérszónoka, Bartos Mónika és a KDNP vezérszónoka Nacsa Lőrinc szerint a különleges jogrendek egyszerűsített rendszerre jobban tud reagálni a mai kor egyre kiszámíthatatlanabb biztonsági kihívásaira.

A jobbikos Lukács László György egyetért azzal, hogy szükség van új szabályokra ezen a területen, de hiányolta a nagyobb előkészítést és a hosszabb vitát.

A DK-s Arató Gergely is úgy látja, hogy a módosítások nem eléggé kiérleltek és pontosak. A szocialista Gurmai Zita szerint ezzel az indítvánnyal lehetőséget adnak a Fidesznek, hogy egy állandósított rendkívüli állapotot tartson fenn, vagyis a kormány bármit megtehessen, akár a hatályos törvényekkel szembemenve is.

"Ez az új válsághelyzeti szabályozás elfogadhatatlan"

- hangsúlyozta az MSZP-s politikus.

Kontrát Károly államtitkár zárszavában azt mondta, hogy a törvény célja a jogszabály összhang megteremtése az ország biztonsága érdekében, de az ellenzék csak általános kormányellenes kritikát fogalmazott meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×