eur:
392.8
usd:
365.94
bux:
66845.64
2024. április 26. péntek Ervin

Devizakötvényt bocsát ki az uniós pénzek megelőlegezésére az ÁKK - a nap hírei

Meghosszabbította a törlesztési moratóriumot a kormány. A koronavírus-tesztállomások számának növeléséről kezdődtek szakmai egyeztetések, miután megnőtt a légúti fertőzések száma. Elindult az előregisztráció az ellenzéki előválasztás online szavazására. A nap legfontosabb hírei szeptember 13-án.

Október 31-ig még mindenkinek, novembertől pedig a rászorulóknak jövő év június 30-ig meghosszabbította a hitelmoratóriumot a kormány. Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán azt közölte: a moratórium fenntartását kérhetik a nyugdíjasok, a gyermeket várók és -nevelők, a közfoglalkoztatottak, illetve azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük. A vállalkozások közül azok élhetnek a lehetőséggel, amelyek árbevétele 25 százalékkal esett az előző évhez képest. Aki kéri a hosszabbítást, annak nyilatkoznia kell bankjánál erről.

A koronavírus-tesztállomások számának növeléséről kezdődtek szakmai egyeztetések, miután megnőtt a légúti fertőzések száma – mondta az országos vezető kollegiális háziorvos. Békássy Szabolcs az Inforádió Aréna című műsorában hangsúlyozta, hogy a fertőzések jelentős részét más kórokozók okozzák, de a hasonló tünetek megnehezítik az azonosítását. Azt kérte mindenkitől, aki légúti tüneteket tapasztal magán, hogy amíg nincs biztos diagnózis, ne menjen közösségbe.

Az elmúlt 3 napon 873 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 12 beteg halt meg a kór szövődményeiben. 266 embert ápolnak kórházban, 34-en szorulnak gépi lélegeztetésre. 6.502-re nőtt az aktív fertőzöttek száma.

Devizakötvényt bocsát ki az uniós pénzek megelőlegezésére az Államadósság Kezelő Központ, amely részben ennek érdekében módosította idei finanszírozási tervét. A módosítás legfeljebb 4,5 milliárd eurónyi devizakötvény kibocsátására ad lehetőséget ahhoz, hogy áthidalják az uniós újjáépítési alap előleg kifizetésének esetleges csúszását.

Horvátország felkészült arra, hogy 2023-tól bevezesse az eurót - mondta a horvát kormányfő. Az euró bevezetésével foglalkozó nemzeti tanács ülésén részt vett Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke is. Az euró bevezetéséhez az országnak meg kell felelnie valamennyi maastrichti kritériumnak.

Elindult az előregisztráció az ellenzéki előválasztás online szavazására. Az MSZP közleménye szerint az előválasztás legfontosabb feladata a közös ellenzéki jelöltek kiválasztása. Ahhoz viszont, hogy ennek az eredménye legitim legyen, és a pandémiás időszakban is a lehető legtöbben szavazzanak, a hat párt úgy döntött, hogy lehetővé kell tenni a szavazók számára, hogy ne csak személyesen, hanem online módon is szavazzanak.

A koronavírus-járvány utáni európai összefogásra és a gazdaság újraindítására szólított fel a katolikus egyházfő Pozsonyban. Ferenc pápa a pozsonyi elnöki palota udvarán mondott beszédet a szlovákiai politikai vezetők, a diplomáciai testületek és a civil társadalom képviselői előtt. Igazságos és testvéri társadalmat szorgalmazott, amelyben senki nem érzi magát kirekesztve, és nem kényszerül családja és hazája elhagyására.

Elkészült az Európai Egészségügyi Unió egyik újabb pillérének számító Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási hatóság létrehozásáról szóló európai jogszabálytervezet. A szervezet célja, hogy javítsa az egészségügyi veszélyekre és szükséghelyzetekre való reagálási kapacitást, illetve képességet. Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő közleménye szerint el kell végezni azokat a stressz-teszteket, amelyek megmutatják a tagállami ellátórendszerek hiányosságait.

Ausztriában emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápoltak száma. Bécsben, Vorarlbergben és Alsó-Ausztriában már 13,7 százalékos a kórházak intenzív ágyainak telítettsége. A jelenleg Ausztria-szerte rendelkezésre álló 2054 intenzív ágy 9 százalékát már most Covid-betegek foglalják el. Az egészségügyi minisztérium szakértői bizottságának előrejelzése szerint, már szeptember végére kritikus helyzet alakulhat ki a kórházakban.

Romániában járványügyi óvintézkedések közepette, de egyelőre jelenléti oktatással, szabadtéri ünnepségekkel kezdődött meg a tanév. A hatóságok azonban arra készülnek, hogy szükség esetén ismét áttérnek az online oktatásra azokon a településeken, ahol az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma 14 nap alatt meghaladja a lakosság hat ezrelékét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×