eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A NATO Nehéz Légiszállító Ezredének (HAW) egyik Boeing C-17 Globemaster típusú teherszállító repülőgépe a Magyar Honvédség pápai bázisrepülőterén 2019. június 27-én. Ezen a napon parancsnokváltás volt az ezred élén.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Pápáról indult a "légtérsértő" C–17-es Ausztriába - lapértesülés

Az osztrák védelmi minisztérium szerint komoly biztonsági kockázatot jelentett Ausztria légterében az a magyar felségjelű C–17-es NATO-gép, amely pénteken repült érthetetlenül alacsony magasságban.

Amint arról az Infostart is beszámolt, a katonai gép annyira eltért a számára előírt 10-11 ezer méteres magasságtól, és valamiért 1000 méterre ereszkedett. Emiatt az osztrák hatóságok végül vadászgépekkel kísértették ki az ország területéről.

A 24.hu információi szerint a NATO Nehéz Légiszállító Ezredének egyik Boeing C-17 Globemaster teherszállító repülőgépe az incidens előtt a Magyar Honvédség pápai repülőteréről szállt fel reggel 9 óra után. A határt is az előírtnál alacsonyabb magasságban lépte át a katonai óriásgép, és radaroldalak adatai szerint kis magasságban a domborzatot követve, néhol egy-egy hegyet körberepülve haladt a gép nyugat felé.

Az osztrák Eurofightereket a Felső-Ausztria nyugati részén, a Salzkammergut régióban található Attersee fölött bemutatott manőverek után riasztották. Az 24.hu azt írta, az útvonalon követhető, hogy a C-17 ezután gyors ütemben 10 ezer méteres magasságba emelkedett, és az addigi csalinkázás helyett egyenes vonalban repült a magyar határ felé.

A gép déli 12 órakor tért vissza Pápa térségébe. Megközelítette ugyan a légi bázist, de nem szállt le azonnal. A C-17-es az osztrák incidens után még majd két órát a levegőben maradt, és a Dunántúl felett szintén kis magasságban, a Győr és Ajka közötti légtérben körözött.

Michael Bauer, az osztrák védelmi minisztérium szóvivője pénteken azt mondta, hogy bár az osztrák légteret évente akár ötvenszer is megsértik, de ilyen komoly eltérést sosem láttak még az előírt repülési magasságtól.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×