eur:
392.16
usd:
366.57
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Öt százalék közelében az infláció - a nap hírei

Az elmúlt 24 órában 246 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, 3 beteg halt meg. Csaknem 5 százalékra emelkedett az infláció Magyarországon. Stratégiai partnerségi megállapodást között Magyarország Szerbiával. A nap legfontosabb hírei szeptember 8-án.

Az elmúlt 24 órában 246 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, 3 beteg halt meg a kór szövődményeiben. 208 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 26-an szorulnak gépi lélegeztetésre. 5.586-re nőtt az aktív fertőzöttek száma.

Enyhén csökkent múlt héten a szennyvíz koronavírus-koncentrációja. A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján azt írja: a 35. héten a vizsgált városok többségében alacsony volt a víruskoncentráció, Budapesten és Szegeden csökkent, míg Szolnokon enyhén emelkedett. A mért koncentrációk a főváros agglomerációs településeinek közös mintájában a mérsékelt, míg a többi 13 város esetében az alacsony tartományba esnek.

Nem testhőmérséklet-mérés, sem maszk-viselési kötelezettség, sem távolságtartás nem lesz a tanév első időszakában – hangsúlyozta az InfoRádióban a köznevelésért felelős államtitkár. Maruzsa Zoltán közölte: az oltásra alapozzák a védekezést. Kiemelte, hogy lényegében és érdemben mindenhol zökkenőmentesen el tudott indulni a múlt héten az oktatás.

Ha lesz migránshullám, akkor azt Szerbia és Magyarország közös erővel meg fogja állítani, megvédi Európát és Németországot - jelentette ki a magyar kormányfő, miután fogadta a szerb miniszterelnököt. Orbán Viktor ismét sürgette Szerbia felvételét az Európai Unióba. Ana Brnabic szerb kormányfő arról beszélt, hogy az elmúlt hét évben rendkívül sikeressé vált az együttműködés Magyarország és Szerbia között. Ennek csúcspontjaként értékelte a most aláírt megállapodást a stratégiai partnerségről.

Megállapodás született a Magyarország és Szerbia közötti összeköttetések javításáról – hangzott el a kormányzati csúcstalálkozót követően. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy jövő év nyaráig beindítják a dunai gyorshajó-járatot Budapest és Belgrád között. Emellett végeztek az előkészítő munkával a Szeged és Szabadka közötti vasútvonal építéséről, így jövő nyarától kényelmesen és gyorsan lehet majd utazni a vonalon.

Az elemzői várakozásoknál magasabb volt az infláció augusztusban. A fogyasztói árak átlagosan 4,9 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, havi összevetésben pedig átlagosan 0,2 százalékkal - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzők 4,7 százalékos éves inflációt vártak. Az elmúlt egy évben a dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen.

A minimálbér emeléséről egyezetetett a pénzügyminiszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével.Varga Mihály és Parragh László egyetértett abban, hogy a magasabb minimálbér kifizetésében segíteni kell a kis- és középvállalkozásokat, ezért vizsgálják a kompenzáció lehetőségeit. A nemzeti konzultáció alapján a válaszadók körében 90 százalék feletti a támogatottsága a 200 ezer forintos minimálbérnek.

A tavalyihoz hasonló, 97 milliárd forintos deficit alakult ki augusztusban a központi költségvetésben. 2021 első nyolc hónapjában az államháztartás központi alrendszere 1900 milliárd forintos hiánnyal zárt és így az első nyolchavi deficit a megemelt előirányzat 47,6 százalékát teszi ki.

Kétmilliárd forintos vasútállomásfejlesztés kezdődik a Magyar falu programban. Homolya Róbert, a MÁV. elnök-vezérigazgatója elmondta: 13 helyen a meglévő állomás épül meg, korszerű utasváróval és utastájékoztató rendszerrel, 11 helyen új megállót, állomást építenek, több mint 200 helyszínen pedig korszerű kerékpártárolókat telepítenek.

Rendelettel leállíttatta a kisoroszi Szigetcsúcsra tervezett beruházást az agrárminiszter- olvasható Nagy István Facebok oldalán. Azt írta: 1997-ben adminisztrációs hibák miatt nem valósulhattak meg a természetvédelmi követelmények a kisoroszi Szigetcsúcsra tervezett fejlesztés kapcsán. Az agrárminiszteri rendelet hatályba lépésével a terület természetvédelmi státuszt kap. A kisoroszi önkormányzat a turizmusra hivatkozva akart fejleszteni a területen.

Párizsban fokozott biztonsági intézkedések mellett megkezdődött a 2015-ös merényletsorozat vádlottjainak pere a párizsi különleges esküdtszéken. A kilenc hónapig tartó eljárásban húsz vádlottnak kell felelnie a bíróság előtt, köztük van a támadásokat végrehajtó terrorkommandó egyetlen túlélője, Salah Abdeslam is. Rajta kívül további 13-an ülnek a vádlottak padján, köztük feltételezett logisztikai szervezők, a terroristákat szállítók és közvetítők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×