eur:
393.5
usd:
364.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Lezárult az aláírásgyűjtés az előválasztásban

Egy kivétellel mindegyik miniszterelnök-jelölt összegyűjtötte az ellenzéki előválasztáshoz szükséges ajánlásokat. Most kezdődik az érdemi kampány, jövő hétvégén pedig az előválasztás.

A hatpárti ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei közül elsőként a DK-s Dobrev Klára adta le az ajánlásait, 34 244 érvényes aláírást, de ezzel csak a második helyen végzett az MSZP és a Párbeszéd kormányfő-jelöltje, Karácsony Gergely mögött, akinek 41 513 jött össze. A harmadik legtöbb ajánlást, 33 565-öt Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesternek, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökének sikerült összeszednie.

A jobbikos Jakab Péter múlt héten jelentette be, hogy neki 31 803 aláírása van. Azt is elmondta, hogy a Jobbik által támogatott 47 képviselőjelölt szintén mind összegyűjtötte az induláshoz szükséges aláírások többszörösét.

A Momentumnak 56 képviselőjelöltje és egy miniszterelnök-jelöltje lesz az előválasztáson - jelentette be sajtótájékoztatóján Fekete-Győr András, a párt kormányfőjelöltje. A Momentum új arcaira az elmúlt két hétben 65 ezer ajánlás érkezett, ebből 25 ezret kapott ő.

Pálinkás Józsefnek, az Új Világ Néppárt elnökének viszont nem sikerült összegyűjtenie az előválasztási miniszterelnök-jelöltséghez szükséges 20 ezer aláírást. Az ATV-ben azt mondta: "19 jelöltnek erőforrást biztosítva arra, hogy össze tudják gyűjteni az aláírásokat, nem tette lehetővé azt, hogy mi egy országos kampányt folytassunk. Ez matematika: ha van 200 aktivistája egy pártnak, azoknak még mindig 100 aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy a 20 ezer összegyűljön. Nekünk nem volt természetesen ennyi. Másrészt én kezdettől fogva mondtam, hogy politikusként nem vagyok elég ismert".

A Telex hétfőn a "kiesett" politikussal készült beszélgetés alapján arról írt, hogy mivel Márki-Zay Péter az Új Világ Néppárt frakciójába ül jövőre a parlamentben, ha mandátumot szerez és a párt frakciót tud alakítani, ezért Pálinkás szerint logikus lépés, hogy ő és az Új Világ Néppárt jelöltjei Márki-Zay Pétert támogatják mostantól miniszterelnök-jelöltként.

Korábban úgy tűnt, hogy megméretteti magát Ecsenyi Áron, a Le az adók 75%-ával nevű libertárius párt vezetője is, de ő bevallotta, hogy csak trollkodni akart, illetve az ideológiájukat népszerűsítette a rá irányuló sajtófigyelem révén, és úgysem tudott volna összegyűjteni 20 ezer aláírást, ezért inkább visszalépett.

Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között rendezik, akkor majd az ellenzék képviselőjelöltjeire és miniszterelnök-jelöltjeire lehet személyesen vagy online szavazni. A második fordulót október 4. és 10. között tartják, ha az elsőben senkinek nem lesz meg az 50 százalékos többsége, de akkor már csak Orbán Viktor miniszterelnök legesélyesebb kihívóját keresik, mondta az InfoRádióban Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke. Október 10. után válik ismertté a 106 egyéni és az egyetlenegy miniszterelnök-jelölt személye.

Az előválasztásnak az a célja, hogy a szavazók találják meg a legesélyesebb jelöltet, de ez a pártok háttéralkui miatt nem mindenhol valósul meg. Ahogyan az sem, hogy tavasszal majdnem minden választókerületben egy ember álljon szemben a kormánypárti jelölttel, tudniillik az előválasztáson egyebek mellett a Mi Hazánk Mozgalom, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Volner Párt és a Polgári Válasz sem vesz részt.

Közben Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! címmel a Fidesz is utcai aláírásgyűjtésbe kezdett az ellenzék ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×