eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Orbán Viktor: még vannak magyar katonák Afganisztánban – a nap hírei

Vannak még magyarok Afganisztánban – mondta a miniszterelnök, az első repülőgép éjjel száll le Budapesten a kimenekítettekkel. A német vasutasok sztrájkja miatt változik a magyar-német vasúti közlekedés. Hétfőtől újra irányonként két sáv járható a Rákóczi úton a Blaha Lujza térnél.

Vannak még magyarok Afganisztánban, katonák is, őket biztonságosan ki kell menekíteni az országból – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth rádióban elmondta: Magyarország azokat az afgánokat is kihozza, akik életveszélyben lehetnek, mert együttműködtek Magyarországgal az elmúlt 15-20 évben. A kormányfő szerint Törökországgal és a balkáni országokkal kell megállapodni a migránskérdés kezeléséről.

A kormányfő beszélt még arról is, hogy 8 millió koronavírus elleni vakcina van a raktárakban, mindenki kap oltást, aki jelentkezik. Azt is kiemelte, hogy 50-60 ezer forint fölötti nyugdíjprémium kifizetésére számít a gazdasági növekedésnek köszönhetően.

Várhatóan éjfél körül érkezik Budapestre az afganisztáni mentőakcióban résztvevő első magyar repülőgép – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Magyar Levente azt mondta: az érkezők nagy része afgán, jelentős részük pedig magyar és amerikai állampolgár.

Az Európai Bizottság uniós belügyekért felelős tagja szerint a hazájukban és a környező országokban kell segíteni az afgán menekülteknek. Ylva Johansson a Welt am Sonntag című hírportálnak elmondta: az otthonukból elüldözött afgánok közül nagyon sokan az országon belül keresnek menedéket.

Az osztrák kancellár ellenzi, hogy több Afganisztánból menekülő embert fogadjanak be Ausztriába. Sebastian Kurz egy interjúban elmondta: Ausztriában több mint 40 ezer afgán menekült él, ami a második legnagyobb szám Európában Németország után.

Az Egyesült Államok és Németország felszólította Afganisztánban rekedt állampolgárait, hogy tartsák távol magukat a kabuli repülőtértől. A brit védelmi minisztérium közleménye szerint hét embert öltek meg a kabuli repülőtér közelében feltorlódott tömegben.

Visszatér Afganisztánba Haníf Atmar volt külügyminiszter – közölte az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió a hatalomra került tálibok képviselőit idézve. A tálibok közben bejelentették, hogy tárgyalásokat kezdenek a volt afganisztáni kormányzókkal.

Novemberben lemond a kormányfői és a pártelnöki tisztségéről a svéd miniszterelnök. Stefan Löfven erről már tájékoztatta az általa vezetett Szociáldemokrata Párt végrehajtó bizottságát és a jelölő bizottság vezetőjét is. A politikus 10 éven át volt párt elnök, 7 évig pedig miniszterelnök.

Németország támogatja, hogy újabb szankciókat vezessenek be Oroszországgal szemben, ha megpróbálja fegyverként használni Ukrajnával szemben az Északi Áramlat-2 gázvezetéket - jelentette ki a német kancellár Kijevben. Angela Merkel úgy vélte: mielőbb meg kell hosszabbítani az orosz gáz Ukrajnán keresztüli tranzitjáról kötött, 2024-ig érvényben lévő ukrán-orosz megállapodást.

Olaszországban ismét emelkedik a 40 évnél idősebbek között a Covid-betegek száma, akiknek majdnem egynegyedét az oltásban lemaradt Szicília szigetén regisztrálták. A korosztályban több mint hatmillióra teszik azoknak a számát, akik egyetlen adag védőoltást sem kaptak.

Szigorít a határátlépés szabályain augusztus 23-tól Szlovénia. Ettől az időponttól azoknak is védettségi igazolást kell felmutatniuk a határokon, akik csak átutaznak az országon.

Iránban rekordot döntött a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma. A teheráni egészségügyi tárca adatai szerint egy nap alatt 684-en haltak meg. A fertőzöttek napi száma meghaladja a 36.400-at. Irán a közel-keleti térség pandémia által legsúlyosabban érintett állama.

A német vasutasok sztrájkja miatt jelentős korlátozásokra kell számítani a Magyarország és Németország közötti távolsági és regionális forgalomban is. Csak a vonatok negyede közlekedik majd. A németországi munkabeszüntetés hétfő hajnali 2 órától szerdán hajnali 2 óráig tart.

Változik a gyalogos közlekedés a Nyugati pályaudvaron. A MÁV közlemény szerint éjjel (vas) elbontják a csarnok előtti vágányokon átvezető ideiglenes gyalogos átjárót. Ezután az átkeléshez újra az aluljárót vehetik igénybe az utasok.

Hétfőtől újra irányonként két sáv járható a Rákóczi úton a Blaha Lujza térnél, a belső sávokat lezárják a forgalom elől. A Nagykörúton továbbra is irányonként egy sávon haladhat a forgalom, és lehetséges a jobbra kanyarodás is.

Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×