eur:
392.21
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Novák Katalin: egyre több jel szerint ismét berobbanhat a járvány - a nap hírei

Egyre több jel utal arra, hogy ismét berobbanhat a járvány – mondta a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs vezetője. Szerdán dönthet a kormány a harmadik oltásról – mondta az emberi erőforrások minisztere. A pénzügyminiszter szerint nem veszélyezteti a magyar programok megvalósítását a helyreállítási terv késedelmes uniós elfogadása. A nap legfontosabb hírei július 13-án.

Egyre több jel utal arra, hogy ismét berobbanhat a járvány – mondta a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után a testület vezetője. Novák Katalin az országos tisztifőorvosra, Müller Cecíliára hivatkozva hozzátette: a járvány most nyugalmi állapotban van, ami a magas átoltottságnak köszönhető. A családokért felelős tárca nélküli miniszter mindenkit az oltás felvételére bíztatott.

Szerdán dönthet a kormány a harmadik oltásról – mondta az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós a Spirit FM műsorában arról beszélt, hogy ő 6 hónap után ajánlaná a harmadik oltást, elsőként a hatvan év felettiek, majd a hatvan év alattiak számára, és harmadik oltóanyagként mindenképpen az előzőtől eltérőt. Úgy fogalmazott, hogy a kérdésben nagyon pontos döntés lesz, vakcinatípusokra lebontva.

Meghalt három beteg és újabb 17 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Kórházban 86 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 36.883, hatósági házi karanténban 1659-en vannak. A kormányzati koronavírus-portál adatai szerint csaknem 5 millió 544 ezer embert oltottak be Magyarországon, túlnyomó többségük már a második vakcinát is megkapták.

Az első eredmények szerint a Sinopharmmal oltottak csaknem 24 százalékánál nem mutatott ki antitestes védettséget a Fővárosi Önkormányzat által a 60 év felettiek számára múlt héten indult önkéntes vizsgálat. A többi öt oltóanyagnál lényegesen alacsonyabb a megfelelő antitest-szinttel nem rendelkezők aránya. Az 1760 értékelhető vizsgálatból 1230 esetben voltak Sinopharmmal oltottak. A 2. legrosszabb eredmény a Szputnyiké, csaknem 5,5 százalékkal.

A pénzügyminiszter szerint már Brüsszelben is elismerik, hogy a magyar gazdaság újraindítása gyorsabb az uniós országokénál. Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása után felidézte, hogy az Európai Bizottság nyári előrejelzésében jelentősen - 5 százalékról 6,3 százalékra - módosította a magyar GDP idei növekedésére vonatkozó prognózisát. A helyreállítást célzó uniós forrásokra vonatkozó nemzeti tervekkel kapcsolatban úgy vélte: a helyreállítási terv késedelmes uniós elfogadása nem veszélyezteti a magyar programok megvalósítását.

Eddig 12 uniós tagállam helyreállítási tervét fogadta el a tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa, az Ecofin. Az Európai Bizottság még nem fejezte be a magyar terv értékelését, a határidő két hónapos meghosszabbításának elfogadását kéri majd a magyar hatóságoktól. Bulgária és Hollandia még nem véglegesítette a tervét.

Németországban egyelőre nem lesz kötelező az oltás egyetlen foglalkoztatási csoportban sem Franciaországgal és Görögországgal ellentétben. Párizs az egészségügyben dolgozóknak, Athén pedig szintén az ágazatban, valamint az idősotthonok munkatársainak rendelte el a kötelező vakcinát. Angela Merkel kancellár az illetékes szakemberekkel tartott egyeztetés után úgy vélte: az oltás önkéntességéről szóló ígéret megszegése nem erősítené a társadalmi bizalmat.

Továbbra is kórházban marad Ferenc pápa a július 4-ei vastagbélszűkület-műtéte után. A szentszéki sajtóközpont azt nem közölte, hogy mikor tér vissza a katolikus egyházfő a Vatikánba. A katolikus egyházfő továbbra is a római Gemelli kórházban folytatja gyógyulását és a műtét utáni rehabilitációt. Sajtóértesülések szerint valószínűleg a következő napokban térhet vissza a Vatikánba. Első hivatalos programja augusztus 4-re van kitűzve.

Megkapta az engedélyt Jeff Bezos cége, a Blue Origin, hogy embereket juttasson a világűrbe, köztük magát az amerikai milliárdost is. Az Amazon alapítója július 20-án, az Apollo-11 Holdra szállásának napján indul a világűrbe a New Shepard nevű űrhajóval fivére,valamint egy 82 éves volt pilótanő és egy jótékonysági árverés nyertese társaságában. Richard Branson brit milliárdos vasárnap a Virgin Galactic fedélzetén járt a világűr peremén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×