INFORÁDIÓ
2021. július 31. szombat
Oszkár

napinfó

inforádió

hírösszefoglaló

Elfogadta a jövő évi költségvetést az Országgyűlés - a nap hírei

Infostart / InfoRádió

A tiltakozást kiváltó elemeivel együtt megszavazta a pedofília elleni fellépésről szóló törvényt a kormánypárti többség és a Jobbik. Szlovákiában érvénytelenítette az újságíró-gyilkosság ügyében hozott ítéletet a legfelsőbb bíróság.

Elfogadta a jövő évi költségvetést az Országgyűlés. Ebben a kormány 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel, 3 százalékos inflációval és a nettó jövedelmek 7,7 százalékos emelkedésével számol. A gazdaság-újraindítási alapban 2022-ben 7300 milliárd forintot meghaladó összeg lesz, amely a jövő évi GDP 13 százaléka.

A miniszterelnök szerint bátor és szokatlan kormányzati döntéseket kell hozni a gazdasági növekedés 5,5 százalék fölé emeléséért. Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videóban jó alapnak nevezte ehhez a most elfogadott költségvetést, de szerinte ez önmagában nem elegendő.

Megalakult a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs. A testületet vezető Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: a következő hetek döntései arról szólnak, hogyan lehet kihasználni az Európa legsikeresebb oltási kampányával szerzett előnyt.

Virágot helyezett el Nagy Imre, valamint az 1956-os forradalom névtelen áldozatainak sírjánál Áder János köztársasági elnök. Az 1958. június 16-án kivégzett Nagy Imrét, az 56-os forradalom és szabadságharc törvényes miniszterelnökét és mártírtársait 1989. június 16-án helyezték végső nyugalomra a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában.

A honvédelmi miniszter szerint a magyar katonák felkészültek, gyorsan és precízen hajtják végre a feladatokat a 21. századi kihívásoknak megfelelő eszközökkel. Benkő Tibor a Újdörögdön rendezett nemzetközi gyakorlaton kiemelte: a NATO-csúcson elhangzottak szerint nemzeti ellenállóképességre van szükség.

Elfogadta a pedofília elleni fellépésről szóló törvényt annak tiltakozást kiváltó elemeivel együtt az országgyűlés. Az új szabályozásra a Fidesz, a KDNP és a Jobbik szavazott igennel, a többi ellenzéki párt kivonult a voksolásról. A Demokratikus Koalíció, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd álláspontja szerint a javaslat összemossa a bűnelkövetőket a meleg közösséghez tartozó emberekkel, akiket megbélyegez és gyűlöletet kelt ellenük.

Alkotmánybíróvá választotta a parlament Márki Zoltánt, a Kúria büntető kollégiuma vezetőjét. Azért kellett új tagot választani az Alkotmánybíróságra, mert Varga Zsolt Andrást a Kúria elnökévé választották.

Félmilliárd forinttal emelte az Erzsébet-táborokra szánt összeget a kormány, hogy minden jelentkezőt fogadni tudjanak – közölte a családügyi miniszter. Novák Katalin a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs alakuló ülése után elmondta: minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés az Erzsébet-táborok iránt.

Megvásárolhatják műemléki bérleményüket a világörökségi helyszínen élők – döntött a parlament. A jogszabály értelmében azok élhetnek a lehetőséggel, akik legalább 5 éve bérlik azt. A törvény a műemléki épületben lévő vagy az eddig elidegenítési tilalom alatt álló lakásokra vonatkozik.

Áprilisban az építőipari termelés 7,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az év első 4 hónapjában 3,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Az elmúlt napon 10 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon és 57 új fertőzöttnél igazolták a kórokozót. 391 beteget ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 45 és fél ezer. A járvány kezdete óta már több mint 807 ezren kapták el a vírust és 29 ezer 935 ember halt meg a betegségben.

Az egészségügyi szakdolgozók több mint fele távozni készül az állásából – derül ki a Független Egészségügyi Szakszervezet felméréséből. A Népszavában közzétett kutatásban mintegy 1200-an vettek részt, a válaszadók 8 százaléka a nyugdíjazását, míg további 48 százaléka a felmondását tervezi. A felmondási tilalom most szűnt meg.

Szlovákiában érvénytelenítette az újságíró-gyilkosság ügyében hozott ítéletet a legfelsőbb bíróság. A testület azért rendelt el új eljárást, mert álláspontja szerint a különleges törvényszék tavaly szeptemberben több bizonyítékot nem vett kellő súllyal figyelembe, amikor felmentette a bűncselemény megrendelésével vádolt Marián Kočner nagyvállalkozót és a közvetítéssel vádolt Alena Žužovát. Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát 2018 februárjában gyilkolták meg.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018