eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Fordulat a szlovák újságíró-gyilkosság ügyében

Érvénytelenítette kedden a szlovák legfelsőbb bíróság a bazini székhelyű különleges bíróságnak azt a tavaly szeptemberi döntését, amellyel elégséges bizonyíték hiányában felmentette a 2018-as újságíró-gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner nagyvállalkozót és a gyilkosság megrendelésében közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsovát.

A szeptemberi ítélet kimondta: az eljárás során a megrendeléssel gyanúsított személyek esetében nem lehetett "megbízható módon és kétségek nélkül" bizonyítani a vádiratban foglalt cselekmények elkövetését. A bazini bíróság ugyanakkor 25 év börtönbüntetésre ítélte Tomás Szabót, aki a vádirat szerint egy másik gyilkosságot követett el, illetve segédkezett az újságírógyilkosság elkövetésében már tavaly áprilisban jogerősen 23 évre ítélt Miroslav Marceknak.

Az ügyben ezt a tavaly szeptemberben hozott ítéletet a különleges ügyész, illetve az egyik elítélt, Tomás Szabó, ügyvédje is megfellebbezte. A legfelsőbb bíróság mostani döntésével újratárgyalásra és új ítélet meghozatala céljából visszautalta az ügyet a bazini különleges bíróságnak. Marián Kocnert közben idén januárban egy váltóhamisítási ügyben már 19 év szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság.

A legfelső bíróság szenátusának elnöke, Peter Paluda a TASR szlovák hírügynökségnek azzal indokolta mostani döntésüket, hogy véleményük szerint a bazini különleges bíróság "idő előtt" hozta meg ítéletét, nem indokolta meg azt kellő módon, illetve a bizonyítékokat részben nem alkalmazta, részben pedig elszigetelten alkalmazta azokat. Ez utóbbi indoklással a legfelsőbb bíróság vélhetően arra utalt, hogy az elsőfokú ítélet kimondta: hogy a vádlottaknak, az ügyben bizonyítékként használt - a Threema üzenetküldő applikációból külföldről beszerzett - üzenetváltását, nem lehet célirányosan a bűncselekmény bizonyítására használni, mert abban az érintettek csak emotikonokat használtak.

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és barátnőjét, Martina Kusnírovát 2018 február végén találta holtan a rendőrség a galántai járásban fekvő Nagymácsédon lévő családi házukban. A gyilkosság közfelháborodást keltett az országban, és sosem látott méretű tüntetéssorozat követte, ami belpolitikai válsághoz vezetett, a kormány több tagja távozott, és lemondott Robert Fico kormányfő is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×