INFORÁDIÓ
2021. július 27. kedd
Liliána, Olga

klubrádió

média

kötelezettségszegési eljárás

európai bizottság

Kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen a Klubrádió ügye miatt

Kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen a Klubrádió ügye miatt

Infostart

Aránytalan és átláthatatlan döntésre, az uniós jog megsértésére való hivatkozással.

Az Európai Biztottság bejelentette, jogsértési kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen, mert álláspontja szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság erősen megkérdőjelezhető alapon utasította el a Klubrádió pályázatát a sugárzási frekvenciára. Az EB arra hivatkozik, hogy a döntés sérti az Európai Elektronikus Hírközlési törvényt – (EU) 2018/1972 –, annak is az arányosságra és a megkülönböztetésmentesség elveire vonatkozó szakaszait. Közleményükben azt írták, a Médiahatóság döntése aránytalan volt és nem átlátható.

Először levelet küld az EB, amelyben értesíti Magyarországot az eljárás megindításáról. A benne szereplő érvekre két hónapig van lehetőség válaszolni. Megfelelő válasz hiányában a Bizottság dönthet úgy, hogy a következő szakszba lépteti a jogsértési eljárást és indokolással ellátott véleményt küld.

A Klubrádió 2021-ben lejáró frekvenciahasználati jogosultságát 2020 végén a Médiatanács nem újította meg. A 92,9 használatára kiírt pályázaton végül nem született győztes: a Klubrádiótól hiánypótlást kértek, a másik két pályázatot alaki hibák miatt elutasították. A Klubrádió megtámadta a 2020-as médiatanácsi döntést. Az NMHH három érvénytelenségi ok miatt zárta ki a Klubrádiót, ezekről kellett döntenie a bíróságnak – részletek itt –, amely ellenük ítélt februárban, így a rádiónak végül el kellett hallgatnia a 92.9-en 2021. február 14-én éjfélkor, azóta online sugároznak.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018