eur:
395.37
usd:
366.45
bux:
65564.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Már előre tartanak az online vásárlások változásától a magyarok - felmérés

Visszafoghatja eleinte a vásárlási kedvet, hogy július elsejétől áfát kell fizetni azon 22 euró alatti küldemények után is, amelyek az Európai Unión kívülről érkeznek - állapítja meg a Magyar Posta megbízásából készített reprezentatív kutatás.

A 18-65 év közötti felnőtt lakosság körében, májusban végzett felmérésről szóló közlemény szerint az EU-n kívülről vásárlók kétharmada úgy tervezi, kevesebbet rendel vagy egyáltalán nem rendel majd július 1-e után. Így elképzelhető, hogy előnybe kerülnek a magyarországi és az európai e-kereskedők.

A felmérés szerint az érintett csoport 79 százaléka hallott valamit a változásról, 56 százaléka tud arról, hogy az Európai Unión kívülről rendelt kisértékű termékek után áfát kell majd fizetni. A közlemény szerint 18 százalékuk tisztában van azzal, hogy ehhez szükséges a vámeljárás, így eljárási díjat is kell fizetni. A válaszadók harmada mondta azt, hogy az áfafizetési kötelezettség nem befolyásolja a rendeléseit, 17 százalékuk akár többet is vásárol majd az EU-n kívülről. A megkérdezettek 45 százaléka viszont úgy nyilatkozott, hogy kevesebbet fog rendelni a szabályozás hatályba lépése után, és 22 százalék azok aránya, akik kijelentették: nem rendelnek az EU-n kívülről.

A felmérés szerint a magyarok harmada rendelt már online kisértékű terméket Európai Unión kívüli országból, és legalább negyedük rendszeresen vásárol a Távol-Keletről.

A kutatás szerint az e-kereskedelem inkább a férfiak körében népszerű. Tipikus Európai Unión kívülről vásárlók a 30-39 évesek, a középfokú végzettséggel rendelkezők, a budapestiek és a férfiak. Az online vásárlók évente átlagosan több mint 10 alkalommal rendelnek külföldről, és a rendeléseik kétharmada Kínából érkezik. A 2021. július 1-től életbe lépő uniós áfajogszabályi változás épp ezeket a vásárlásokat érinti, hiszen a Távol-Keletről beérkező küldemények zöme az eddig áfamentes 22 euró alatti értékű kategóriába tartozott.

A felmérés kimutatta azt is: az érintettek többsége (69 százalék) nem tudja, hogy az EU-n kívülről érkező termékek teljeskörű áfamentessége uniós szintű jogszabályi változás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×