eur:
392.87
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Tömegek ünneplik a 2020 októbere óta érvényben lévő kijárási tilalom végét Brüsszelben 2021. május 8-án. Belgiumban ettől a naptól kezdve enyhítik a koronavírus-járvány miatt korábban életbe léptetett korlátozásokat, a terasszal rendelkező éttermek és a kávézók is fogadhatják a vendégeket.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Percről percre - a koronavírus-járvány hétfői hírei

Régen volt itthon ennyire alacsony fertőzöttségi adat. Már foglalhatnak időpontot oltásra a fiatalok. A nyaralók újabb kedvenc országa fogadja el a magyar oltási igazolást. (A nyitóképen: Tömegek ünneplik a 2020 októbere óta érvényben lévő kijárási tilalom végét Brüsszelben 2021. május 8-án. Belgiumban ettől a naptól kezdve enyhítik a koronavírus-járvány miatt korábban életbe léptetett korlátozásokat, a terasszal rendelkező éttermek és a kávézók is fogadhatják a vendégeket.)

2021.05.10. 22:16

Újabb lépéssel közelebb a normális élethez a britek

Jövő hétfőn kinyithatnak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a múzeumok és stadionok, utazási korlátozásokat is feloldanak.

2021.05.10. 21:11

WHO: az indiai változat fertőzőbb, mint a korábban ismertek

Egyelőre azonban nem tudni arról, hogy a gyógyszerek és a védőoltások ne lennének hatékonyak ellene.

2021.05.10. 20:41

Szezonális "kiegészítőnkké" válhat a szájmaszk

Anthony Fauci amerikai egészségügyi főtanácsadó szerint meglehet, hogy a jövőben évről évre újra maszkot kell viselnünk azokban az évszakokban, amelyekben gyakoribbak a légúti megbetegedések.

2021.05.10. 20:31

Engedélyezik a csíksomlyói búcsú megtartását

Több könnyítés is életbe lép Romániában

2021.05.10. 20:10

Hatalmas nyereséget jelentett Karikó Katalinék cége

A BioNTech árbevétele az előző évinek a hetvenszeresére nőtt.

2021.05.10. 19:50

Még mindig van ország, ahova egy adag oltás sem jutott

Tucatnyi ország várja még az első adag oltás leszállítását: ezeken a helyeken az egészségügyi dolgozók sem kaptak még vakcinát.

2021.05.10. 19:39

Tüntetésekhez vezetett a teljes zárlat a nyaralók egyik kedvelt országában

Az észak-afrikai arab országban a második legnagyobb a halálozási arány a világon a koronavírusos haláleseteket tekintve.

2021.05.10. 18:48

Ausztria jövő héten nyit és bevezeti a zöld útlevelet

Egyre kedezőbbek a járványügyi mutatók. Esküvőket viszont még így sem lehet tartani.

2021.05.10. 18:24

Ritka fertőzés is sújtja a koronavírus túlélőit Indiában

A gyógyulófélben levő és már gyógyult koronavírusosok körében is terjedőben van egy gombás fertőzés, mely az agyat is támadja.

2021.05.10. 17:15

Szakértő: a járványkezelés miatt nyerték a konzervatívok az angliai önkormányzati választást

Három választás is volt a szigetországban, a szavazatokat már összeszámolták. Skóciában "nagy vita lesz" a függetlenség körül Gálik Zoltán szerint.

2021.05.10. 16:35

Szijjártó Péter: új helyzet állt elő a világjárvány elleni küzdelemben

Éjszaka újabb Szputnyik V-szállítmány érkezik, Siopharmból pedig még 1,7 millió adagot kap Magyarország. A tárcavezető Brüsszelben uniós külügyminiszterek ülésén vett részt.

2021.05.10. 16:25

Tévedésből hat adag Pfizer-vakcinát adtak be egy nőnek

Az eset Olaszországban történt, egy 23 éves ovostanhallgató kapta a rekordnagy dózist.

2021.05.10. 16:19

Ismét csökkentették a brit járványkészültségi szintet

Egy szinttel alacsonyabbra, a középső - hármas - fokozatra csökkentette a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget hétfőn a brit kormány. Február óta immár másodszor csökken a brit járványügyi készenléti szint, tükrözve a járványhelyzet igen jelentős ütemű és folyamatos javulását.

A tisztifőorvosok kezdeményezésére hétfőtől hármas szintre csökkentett készenlét hivatalos meghatározása szerint a koronavírus-járvány általánosságban jelen van még a lakosság körében, de már lehetséges a korlátozások és a távolságtartási előírások fokozatos enyhítése.

Az Egyesült Királyság négy nemzetének tisztifőorvosai a brit egészségügyi minisztérium által ismertetett közös állásfoglalásukban leszögezik, hogy a lakosság távolságtartási erőfeszítéseinek és az oltási program most már szintén érezhető hatásainak köszönhetően az újonnan bekövetkező fertőződések és a koronavírus-járvány okozta halálozások száma, valamint a kórházakra nehezedő nyomás következetesen csökken.

A tisztifőorvosok ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy a koronavírus még mindig terjed a brit lakosság körében és továbbra is komoly globális járványt okoz, ezért változatlanul szükséges az éber figyelem.

Hangsúlyozták: nagyon fontos, hogy mindenki megkapja a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a december 8-án indult tömeges oltási kampány kezdete óta eddig csaknem 35,4 millió embernek adták be az oltás első dózisát, közülük csaknem 17,7 millióan a második adagot is megkapták, így az első és a második beadott dózisok száma meghaladta az 53 milliót. A brit kormány célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja a koronavírus elleni oltást első dózisát.

2021.05.10. 16:09

Országos karantént rendeltek el Malajziában a fertőzőbb variáns miatt

A tagállamok és a körzetek között utazási tilalmat rendeltek el a koronavírussal fertőzöttek számának ugrásszerű megnövekedése miatt.

Az eddig csak helyenként érvényben lévő utazási korlátozásokat kiterjesztették, ezen kívül megtiltják a társasági rendezvényeket és bezáratják az oktatási intézményeket is, ugyanakkor a gazdaság zavartalanul működhet tovább. A korlátozások előreláthatóan június 7-ig lesznek érvényben.

"Malajzia a járvány harmadik hullámával néz szembe, ami nemzeti válsághelyzetet idézhet elő" - figyelmeztetett Muhyiddin. A miniszterelnök szerint a zárlatra a koronavírus korábbinál fertőzőbb variánsai és az egészségügyi ellátórendszer túlterheltsége miatt van szükség.

A rendvédelmi szervek a ramadán böjti hónapot lezáró Íd al-fitr háromnapos ünnepére tekintettel azonban nemcsak lakossági bejelentésekre hagyatkoznak az utazási és egyéb korlátozások kikényszerítésében, hanem ellenőrzőpontokat is kialakítottak. Az ünnepek alatt a muszlim többségű ország lakosságának mintegy 60 százaléka ugyanis rendszerint családjához szokott utazni.

2021.05.10. 15:56

Még mindig törölné a tokiói olimpiát a japánok többsége

Valamivel többen vannak a megrendezés mellett, mint ellene, pedig idei mélyponton a járványhelyzet és alacsony az átoltottság Japánban. A továbbhalasztás helyiek és a NOB szerint sem opció.

2021.05.10. 15:18

Új megtakarítási slágerek születtek a járvány idején

Akinek volt mit félretennie, az belehúzott. Nagy Márton miniszterelnöki főtanácsadó beszélt a járvány okozta válságból való kilábalásról.

2021.05.10. 15:09

Június 4-én nyit újra a Fővárosi Nagycirkusz

Az újranyitást május 30-án szabadtéri koncerttel ünneplik, majd egész nyáron át látható lesz, háromhetes váltásokkal a Dinasztiák című műsor korábban online megtekinthető négy felvonása; a Fővárosi Nagycirkusz új műsora a magyar artistaművészet előtt tiszteleg.

A műsorban szinte az összes cirkuszművészeti zsáner látható, a levegő-, zsonglőr-, akrobata-, gyorsöltöző-, görkorcsolya-, handstand- és illúziószámok mellett papagáj- és kutyaszámokat is bemutatnak. Az új műsor rendezői, a Silver Power tagjai - Füzy Anita és Kranitz Krisztián -, antik héroszokat idéző emelőszámukkal kápráztatják el a közönséget.

Az újranyitást a Fővárosi Nagycirkusz előtt ingyenes, ültetett, családi cirkuszgálával fogják megünnepelni május 30-án, gyereknapon.

A hatályos jogszabályokat betartva a cirkuszba a nézők csak védettségi kártyával léphetnek be, amelyet a személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel együtt ellenőriznek. Kiemelten figyelnek továbbra is a biztonságra, a nézőtéri dolgozók maszkban fogadják a közönséget - áll a közleményben.

2021.05.10. 15:09

Helyszínt válthat a BL-döntő

A brit kormány szigorító intézkedése miatt.

2021.05.10. 14:35

Feledy Botond: messze nem a vakcinakapacitás a fő kérdés az unióban

Az InfoRádió a hétvégi uniós csúcsról kérdezte a külpolitikai elemzőt.

2021.05.10. 13:30

Érdekes magyarázatot találtak az oltástól való félelemre Romániában

A koronavírus elleni romániai oltási kampány koordinátora első kézből szerzett tapasztalatokat.

2021.05.10. 13:00

Már több országban kísérleteznek az oltóanyagok keverésével

Eredetileg az AstraZeneca oltásával kapcsolatban felmerült aggályok miatt fordult több ország érdeklődése a különböző oltások egymás utáni adása felé, de a módszer segíthet azon is, ha egy megkezdett oltási sorban nem áll rendelkezésre a következő vakcina.

2021.05.10. 11:32

Váratlan fordulat: nem utazik Tokióba a NOB elnöke

Thomas Bach találkozott volna Szuga Josihide miniszterelnökkel és Koike Juriko tokiói kormányzóval is az olimpia gazdája mellett.

2021.05.10. 11:21

Müller Cecília: aki oltás miatt hiányzik az iskolából, igazoltan hiányzik

Az oltóbuszokon kívül már háziorvosoknál is hozzáférhető az egyoltásos amerikai oltóanyag, a Janssen-vakcina - korlátozott számban, 19 ezer embernek. Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján az is kiderült, az NNK-t nem lepte meg a Sinopharm-vakcinát érintő WHO-s zöld jelzés.

2021.05.10. 11:21

Elemzők szerint májusban meglódulhat az áremelkedés

A Magyar Nemzeti Bank a tavaszi gyors inflációt átmeneti tényezőnek tartja, elemzők azonban egyre több jelet látnak arra, hogy tartósan erős drágulási ütem következhet.

2021.05.10. 10:27

Lehet különbséget tenni védett és nem védett munkavállaló között

Csak munkajogi, munkavédelmi, foglalkozás-egészségügyi vagy munkaszervezési céllal kérheti a munkáltató a munkavállalótól a védettségi igazolványt. A munkáltatónak emellett kockázatelemzést kell végeznie, és csak akkor kérheti az igazolvány bemutatását, ha az a munkakör betöltése szempontjából szükséges.

2021.05.10. 10:08

Észak-Macedónia nyári álma

A koronavírus elleni vakcinák folyamatos érkezése derűlátásra ad okot, Észak-Macedónia a nyár végére elérheti a tömeges immunitást - jelentette ki Venko Filipce egészségügyi miniszter a Vesti.mk szkopjei hírportál hétfői beszámolója szerint. A tárcavezető közölte, május végéig 600 ezer adag kínai vakcina érkezik Észak-Macedóniába, így mindazok megkaphatják az oltást, akik regisztráltak az erre a célra létrehozott internetes oldalon. Tájékoztatása szerint a kétmilliós országban eddig mintegy 280 ezren regisztráltak, és 108 ezren kapták meg valamely védőoltás legalább első adagját, 23 ezren pedig mindkét adagot. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 834-gyel 700 408-ra, Koszovóban 97-tel 105 784-re, Észak-Macedóniában 135-tel 154 026-ra, Montenegróban 66-tal 98 303-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 127-tel 200 693-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 19-cel 6558-ra, Koszovóban öttel 2207-re, Észak-Macedóniában 14-gyel 5093-ra, Montenegróban néggyel 1540-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 23-mal 8790-re emelkedett. (MTI)

2021.05.10. 09:54

Köszönet a mentőknek a KDNP-től

Köszönetét fejezte ki a mentőknek helytállásukért, emberségükért Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP)frakcióvezetője a mentők napja alkalmából. A kormánypárti politikus hétfői, az MTI-hez eljuttattot közleményében kiemelte: mindennapi életünkben biztonságot jelent az a tudat, hogy mindig van kire számítanunk a bajban. A mentők észrevétlenül is készenlétben állnak, hogy szükség esetén gyorsan és szakszerűen a segítségünkre lehessenek - írta. Kiemelte: az elmúlt egy évben sajnos gyakori és szívbe markoló utcakép volt, amint mentőautók sietnek hol koronavírusos betegeket szállítva, hol a fertőzés gyanúját vizsgálva. Munkájuk során nekik kellett elsők között a megváltozott egészségügyi helyzethez alkalmazkodniuk, és akár egész nap teljes védőfelszerelésbe öltözve küzdeniük a vírus ellen - mutatott rá. Hangsúlyozta: emberfeletti teljesítmény, amelyet azóta is nap mint nap végeznek. A KDNP frakcióvezetője a mentők napján külön köszönetet mondott nekik, hozzátéve: helytállásukért, emberségükért minden nap hálásak vagyunk. (MTI)

2021.05.10. 09:44

Már ötezren kaptak vakcinát az "Oltass, hogy élhess!" kampányban

A program az Országos Roma Önkormányzat koordinálásában a Civil Tanács Egyesület, a Civil Kollégium Alapítvány, a Rendszerszint és az 1Magyarország Kezdeményezés aktivistáinak részvételével zajlott.

Az országos, átfogó kampányban 13 428 állampolgárnak segítettek jelentkezni oltásra, és közülük mintegy ötezren már kaptak is védőoltást. Az aktivisták 168 településen - hátrányos helyzetű, illetve zsákfalvakban és szegregált városrészekben - segítettek. A kampányban 108 aktivista és önkéntes dolgozott, több mint 32 ezer embert értek el és szólítottak meg három hét alatt 14 megyében.

2021.05.10. 09:43

Most Indiára figyel a világ

A világon 157 954 082 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 288 812, a gyógyultaké pedig 93 992 222 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint.

Egy nappal korábban 157 266 867 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 278 651 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség

  • az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 32 707 631 fertőzött volt eddig a napig, és 581 754-en haltak meg.
  • Indiában 22 296 414 fertőzöttet és 242 362 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 15 184 790 fertőzöttről és 422 340 halálos áldozatról tudni.
  • Franciaországban 5 838 294 fertőzöttet és 106 553 halálos áldozatot regisztráltak.
2021.05.10. 09:38

Indiának halvány reménysugár a hétfői adat

3700 halott, 366 ezer fertőzött - egy nap alatt.

2021.05.10. 09:15

Fontos kérdést tisztázott a Pfizer-vakcinát illetően Karikó Katalin

A magyar biokémikust közösségi oldalán keresték meg, a kérdező arra volt kíváncsi, hogy epilepsziás kaphat-e Pfizer-vakcinát?

2021.05.10. 09:00

Nagyon régen nem volt ilyen jó napi adat

677 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak vasárnap, és újra száz alatt az egy nap alatt elhunytak száma.

2021.05.10. 08:53

Varga Mihály: a következő két év igazolhat bennünket

Segítő, ösztönző, támogató fiskális hozzáállásra van szükség 2023-ig – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a Portfoliónak adott interjújában.

2021.05.10. 08:39

Fiatalok, elindult az időpontfoglaló oltásra!

A 84 ezer, múlt péntekig regisztrált 16-18 éves máris mozdulhat.

2021.05.10. 08:03

Utazás - Szijjártó Péter újabb "szabad országot" jelentett be

Magyarország és Törökország megállapodott arról, hogy kölcsönösen elfogadja az egymás által kiállított oltási igazolványokat keddtől.

2021.05.10. 07:35

Egy applikáció képes megjósolni a járványkitöréseket

A Johns Hopkins Egyetem kutatói által fejlesztett applikáció pontosan tudja megjósolni a helyi járványkitöréseket tömegesen gyűjtött adatok alapján.

2021.05.10. 07:11

Itt vannak a számok: így telefonált és mobilnetezett a magyar a koronavírus-járvány idején

25-ről 47 százalékra nőtt a 4G szerepe a hangforgalomban Magyarországon,

2021.05.10. 06:45

Kiderült, mennyire hatékony a testmozgás a Covid-19 után

Jelentős javulást tapasztaltak testmozgásukban, légzésükben, fáradtságukban és kognitív képességeiben azok a hosszan tartó Covid-19 tünetekben szenvedők, aki részt vettek egy hat hétig tartó rehabilitációs programon - közölték brit kutatók.

2021.05.10. 06:15

Erre különösen oda kell figyelni a home office-ban

A mentális egészség megőrzése a termelékenység szempontjából is fontos – derült ki egy kutatásból.

2021.05.10. 06:00

Visszatér a jelenléti oktatás a nagyobb gyerekeknek is

November eleje óta először ülnek az iskolapadokba a felsősök és a középiskolások, hétfőtől a digitális oktatást náluk is felváltja a jelenléti.

2021.05.10. 05:18

Így készülnek a strandnyitásra a Balatonnál

Megújuló fürdőhelyek várják a csobbanni vágyókat, a kérdés már csak a mikor.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×