eur:
393.76
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Visszatér a jelenléti oktatás a nagyobb gyerekeknek is

November eleje óta először ülnek az iskolapadokba a felsősök és a középiskolások, hétfőtől a digitális oktatást náluk is felváltja a jelenléti.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szerint van mit pótolni a tanulás, de különösen a nevelés, a közösségépítés, a felzárkóztatás és a tehetséggondozás területén, de az intézmények felkészültek. Tudomásul kell ugyanakkor venni, hogy a járvány nem ért még véget. A tárca most is levélben fordult az intézményvezetőkhöz, hogy a visszatérő évfolyamoknál a hiányzásokat rugalmasan kezeljék, éppúgy járjanak el, mint az alsóbb évfolyamok esetén. Ha pedig egy tanulónak egy tanév során több mint 250 óra hiányzása összejön, és a jegyei alapján a munkája nem értékelhető, akkor osztályozó vizsgával legyen módja az adott tantárgy és ezáltal a tanév sikeres lezárására - fejtette ki.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint már viszonylag biztonságos körülmények között kezdődhet a jelenléti oktatás. Szabó Zsuzsa múlt héten az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: korainak tartották, amikor április 19-én az alsó tagozatosok visszatérhettek az iskolákba. Azt ítélték biztonságosnak, ha az intézmények csak akkor nyitnak, amikor az új fertőzések száma napi 1400 alá csökken, ez pedig mostanra bekövetkezett.

A mostani viszonylag biztonságos körülmények között is be kell tartani az összes higiéniás és biztonsági intézkedést. A gyerekek visszatérése azonban fontos, már csak azért is, hogy fel lehessen mérni, ki mennyire van lemaradva. A hátrányos helyzetű gyerekek az elmúlt másfél évben nagy veszélybe kerülhettek, és az ő előrehaladásuk a járvány alatt nem biztos, hogy olyan hatékony volt, mint azokon a helyeken, ahol a szülők tudták támogatni az otthoni tanulást.

Az ADOM Diákmozgalom azonban petíciót indított a jelenléti oktatás ellen, szerintük a diákoknak, tanároknak és szülőknek együtt kellett volna eldönetni, hogy kinyisson-e az iskola a tanévből hátralévő öt hétre. Emellett azt is szeretnék elérni, hogy fogadják el a szülői igazolást érvényesnek a tanév végéig, és ne számítson bele a 250 óra hiányzásba, ha a diák a vírushelyzet miatt nem szeretné veszélynek kitenni magát és családját. Kezdeményezésüket több mint 120 ezren írták alá.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×