INFORÁDIÓ
2021. június 14. hétfő
Vazul

koronavírus

applikáció

járványgóc

Egy applikáció képes megjósolni a járványkitöréseket

Egy applikáció képes megjósolni a járványkitöréseket

Infostart

A Johns Hopkins Egyetem kutatói által fejlesztett applikáció pontosan tudja megjósolni a helyi járványkitöréseket tömegesen gyűjtött adatok alapján.

Tavaly májusban debütált a Covid Control elnevezésű mobiltelefonos alkalmazás, melynek működését azóta figyelik a tudósok: arra kíváncsiak, hogy a felhasználók által jelentett koronavírusos tünetek alapján mennyire pontosan lehet megjósolni a járványkitöréseket, írja a MedicalXpress. Az alkalmazás pontos működése a hatóságokat segítheti abban, hogy a megfelelő járványügyi intézkedéseket bevezessék. Az eddigi tapasztalatokról a Nature-ben számoltak be.

"Ez igazán ígéretes példája annak, hogyan használhatjuk ki a nyilvánosság részvételét és a technológia, a mobiltelefonok elterjedtségét a betegségek nyomon követésére" – mondja Robert Stevens, a Johns Hopkins Egyetem Orvosi Karának aneszteziológiai és intenzív terápiás orvoslásért felelős igazgatója. "A módszer nem korlátozódik a fertőző betegségekre: számos betegség, például a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség járványtanának nyomon követésére is fel lehetne használni".

A Google Play és az Apple App Store áruházban elérhető Covid Control lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy

névtelenül jelentsék a koronavírushoz kapcsolódó tüneteket,

közte a lázat, az íz- és szagvesztést, a hányingert és az egyéb tüneteket, ezzel olyan térképet hozva létre, amely a tüneteket tapasztaló emberek csoportjait mutatja meg. Az indulás óta több mint 19 ezer felhasználó rögzített több mint 174 ezer adatot

A tanulmány Baltimore Cityre és Baltimore megyére összpontosított, és kimutatta, hogy az alkalmazás felhasználói által naplózott kilenc tünetegyüttes korrelált a helyi hatóságok által bejelentett, fokozott koronavírus-prevalenciájú helyekkel. Az új ízlelés- vagy szaglásvesztés mutatta a legerősebb korrelációt a tünetek bejelentése és a megerősített koronavírusos esetek között. Ez átlagosan öt nappal azelőtt jelezte előre az esetek számának növekedését, hogy a városi egészségügyi minisztérium megerősítette volna a járvány kitörését.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018