eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels.com

Egy applikáció képes megjósolni a járványkitöréseket

A Johns Hopkins Egyetem kutatói által fejlesztett applikáció pontosan tudja megjósolni a helyi járványkitöréseket tömegesen gyűjtött adatok alapján.

Tavaly májusban debütált a Covid Control elnevezésű mobiltelefonos alkalmazás, melynek működését azóta figyelik a tudósok: arra kíváncsiak, hogy a felhasználók által jelentett koronavírusos tünetek alapján mennyire pontosan lehet megjósolni a járványkitöréseket, írja a MedicalXpress. Az alkalmazás pontos működése a hatóságokat segítheti abban, hogy a megfelelő járványügyi intézkedéseket bevezessék. Az eddigi tapasztalatokról a Nature-ben számoltak be.

"Ez igazán ígéretes példája annak, hogyan használhatjuk ki a nyilvánosság részvételét és a technológia, a mobiltelefonok elterjedtségét a betegségek nyomon követésére" – mondja Robert Stevens, a Johns Hopkins Egyetem Orvosi Karának aneszteziológiai és intenzív terápiás orvoslásért felelős igazgatója. "A módszer nem korlátozódik a fertőző betegségekre: számos betegség, például a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség járványtanának nyomon követésére is fel lehetne használni".

A Google Play és az Apple App Store áruházban elérhető Covid Control lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy

névtelenül jelentsék a koronavírushoz kapcsolódó tüneteket,

közte a lázat, az íz- és szagvesztést, a hányingert és az egyéb tüneteket, ezzel olyan térképet hozva létre, amely a tüneteket tapasztaló emberek csoportjait mutatja meg. Az indulás óta több mint 19 ezer felhasználó rögzített több mint 174 ezer adatot

A tanulmány Baltimore Cityre és Baltimore megyére összpontosított, és kimutatta, hogy az alkalmazás felhasználói által naplózott kilenc tünetegyüttes korrelált a helyi hatóságok által bejelentett, fokozott koronavírus-prevalenciájú helyekkel. Az új ízlelés- vagy szaglásvesztés mutatta a legerősebb korrelációt a tünetek bejelentése és a megerősített koronavírusos esetek között. Ez átlagosan öt nappal azelőtt jelezte előre az esetek számának növekedését, hogy a városi egészségügyi minisztérium megerősítette volna a járvány kitörését.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×