INFORÁDIÓ
2021. június 22. kedd
Paulina

védettségi igazolvány

oltási igazolás

munkajog

munkáltató

Lehet különbséget tenni védett és nem védett munkavállaló között

Lehet különbséget tenni védett és nem védett munkavállaló között

Csak munkajogi, munkavédelmi, foglalkozás-egészségügyi vagy munkaszervezési céllal kérheti a munkáltató a munkavállalótól a védettségi igazolványt. A munkáltatónak emellett kockázatelemzést kell végeznie, és csak akkor kérheti az igazolvány bemutatását, ha az a munkakör betöltése szempontjából szükséges.

A munkavállaló védettségi igazolását a munkáltató csak bizonyos, tehát kizárólag munkajogi, munkavédelmi, foglalkozás-egészségügyi vagy munkaszervezési céllal kérheti. Ráadásul kockázatelemzést is kell végeznie arra vonatkozóan, hogy ez a munkakörre tekintettel szükséges és arányos intézkedés-e – mondta az InfoRádióban Markóczy Réka ügyvédjelölt.

A munkáltatónak a felmérést munkakörönként vagy foglalkoztatotti személyi körönként kell elvégeznie, így mondjuk távmunka végzése esetén – mint ahogyan a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság nemrégiben kiadott iránymutatásában is olvasható – nem lehet indokolt a védettségi igazolás elkérése. Ugyanakkor, ha ez a munkakör például a Covid-osztályok műszereinek a javítását foglalja magában, már indokolt lehet a lépés, hiszen ez alapján tudja a munkáltató megszervezni a munkát – tette hozzá a szakértő.

A munkáltató az igazolásnak legfeljebb a bemutatását várhatja el, és

nem készíthet arról másolatot, miután az már nem lenne egy arányos intézkedés.

A fentiek alapján tehát a munkáltató az észszerűség határán belül különbséget tehet védett és nem védett munkavállaló között, például munkaszervezési céllal, ha ez a kockázatelemzés alapján szükséges és arányos intézkedésnek minősül – ismételte meg Markóczy Réka.

Weidinger Péter ügyvéd kiegészítésként hozzátette:

a különbségtétellel óvatosnak kell lenni,

hiszen ha a munkáltató megkülönböztetés tesz a munkavállalói között, az könnyen diszkriminációhoz, esetleg annak gyanújához vezethet. Annál is inkább, mert az egyenlő bánásmódról szóló törvény számos olyan körülményt is meghatároz, amelyek esetén diszkriminációról lehet beszélni, ide értve – a legegyértelműbb nem, életkor vagy szexuális orientáció mellett – az egészségügyi állapotot is.

Weidinger Péter példaként említette: ha a munkáltató csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező munkavállalóknak biztosít többletjuttatásokat, vagy esetükben emel fizetést, akkor ott egyértelmű és közvetlenen hátrányos megkülönböztetés, diszkrimináció áll fenn.

A teljes interjút az InfoRádió Paragrafus című magazinműsorában hallgathatják meg, ide kattintva.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Paragrafus előzetes - a védettségi igazolványról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018