eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A választási kampánykörúton levő Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök matricát mutat a háztartási gépeket gyártó Ebac üzemében, az észak-angliai Newton Aycliffe-ben 2019. november 20-án. Nagy-Britanniában december 12-én tartanak előrehozott parlamenti választást.
Nyitókép: MTI/AP pool/Frank Augstein

Szakértő: a járványkezelés miatt nyerték a konzervatívok az angliai önkormányzati választást

Három választás is volt a szigetországban, a szavazatokat már összeszámolták. Skóciában "nagy vita lesz" a függetlenség körül Gálik Zoltán szerint.

Az Egyesült Királyságban a hétvégén számolták össze a választási szupercsütörtökön leadott szavazatokat. Skóciában és Walesben parlamenti, Angliában önkormányzati választásokat tartottak.

Anglia

"Nem történt meglepetés, annyi viszont biztos, hogy a Munkáspárt nem szerepelt valami jól, ellentétben a konzervatívokkal, akik 293-mal több helyet szereztek meg, mint a korábbi választáson, a Munkáspárt 267 hellyel kevesebbet" – összegzett az InfoRádióban Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Szerinte

a konzervatívok "nagyon jól vezetik most az országot"

– ebbe beletartozik a válságkezelés is –, ez tükröződött vissza a helyi választási eredményekben.

A Munkáspárt vezetője a választások következtében – mint a szakértő rámutat – arra is kényszerült, hogy átalakítsa saját árnyékkabinetjét, de a következő hetekben-hónapokban még nagyobb változások is jöhetnek, az ellenzék nem tudott élni a Boris Johnson körüli egy-két kisebb botrány politikai hasznával.

Skócia

A múlt héten kiemelt figyelem hárult Skóciára.

"Egyértelműen a Nemzeti Párt nyerte meg a választásokat, 64 helyet elhozott a 129 fős parlamentből, egyetlen egy hiányzott ahhoz, hogy abszolút többségbe is kerüljön. Viszont a Zöldek erősítettek, nyolc képviselőjük kettővel több, mint a korábbi hat, velük együtt biztos, függetlenségpárti többség alakul ki Skóciában. A következő hónapokban nagy viták lesznek arról, hogy megindul-e az új népszavazás; ha igen, akár még bíróság elé is kerülhet az ügy.

2023-ban kerülhet sor népszavazásra"

– ecsetelte Gálik Zoltán.

Hogy Skócia elszakadására az Egyesült Királyságtól van-e esély, arra azt mondta, "kevesebb az esély, mint néhány hónappal ezelőtt, körülbelül 50 százalék".

Wales

Walesben a 60 tagú helyi nemzetgyűlés képviselői mandátumairól döntöttek.

"Stabil bástyája maradt a Munkáspártnak, 30 képviselőt szereztek, körülbelül ugyanaz a helyzet, mint korábban, nincsenek olyan függetlenségi törekvések, mint Skóciában" – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×