eur:
390.48
usd:
358.89
bux:
72940.89
2024. július 19. péntek Emília
A választási kampánykörúton levő Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök matricát mutat a háztartási gépeket gyártó Ebac üzemében, az észak-angliai Newton Aycliffe-ben 2019. november 20-án. Nagy-Britanniában december 12-én tartanak előrehozott parlamenti választást.
Nyitókép: MTI/AP pool/Frank Augstein

Szakértő: a járványkezelés miatt nyerték a konzervatívok az angliai önkormányzati választást

Három választás is volt a szigetországban, a szavazatokat már összeszámolták. Skóciában "nagy vita lesz" a függetlenség körül Gálik Zoltán szerint.

Az Egyesült Királyságban a hétvégén számolták össze a választási szupercsütörtökön leadott szavazatokat. Skóciában és Walesben parlamenti, Angliában önkormányzati választásokat tartottak.

Anglia

"Nem történt meglepetés, annyi viszont biztos, hogy a Munkáspárt nem szerepelt valami jól, ellentétben a konzervatívokkal, akik 293-mal több helyet szereztek meg, mint a korábbi választáson, a Munkáspárt 267 hellyel kevesebbet" – összegzett az InfoRádióban Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Szerinte

a konzervatívok "nagyon jól vezetik most az országot"

– ebbe beletartozik a válságkezelés is –, ez tükröződött vissza a helyi választási eredményekben.

A Munkáspárt vezetője a választások következtében – mint a szakértő rámutat – arra is kényszerült, hogy átalakítsa saját árnyékkabinetjét, de a következő hetekben-hónapokban még nagyobb változások is jöhetnek, az ellenzék nem tudott élni a Boris Johnson körüli egy-két kisebb botrány politikai hasznával.

Skócia

A múlt héten kiemelt figyelem hárult Skóciára.

"Egyértelműen a Nemzeti Párt nyerte meg a választásokat, 64 helyet elhozott a 129 fős parlamentből, egyetlen egy hiányzott ahhoz, hogy abszolút többségbe is kerüljön. Viszont a Zöldek erősítettek, nyolc képviselőjük kettővel több, mint a korábbi hat, velük együtt biztos, függetlenségpárti többség alakul ki Skóciában. A következő hónapokban nagy viták lesznek arról, hogy megindul-e az új népszavazás; ha igen, akár még bíróság elé is kerülhet az ügy.

2023-ban kerülhet sor népszavazásra"

– ecsetelte Gálik Zoltán.

Hogy Skócia elszakadására az Egyesült Királyságtól van-e esély, arra azt mondta, "kevesebb az esély, mint néhány hónappal ezelőtt, körülbelül 50 százalék".

Wales

Walesben a 60 tagú helyi nemzetgyűlés képviselői mandátumairól döntöttek.

"Stabil bástyája maradt a Munkáspártnak, 30 képviselőt szereztek, körülbelül ugyanaz a helyzet, mint korábban, nincsenek olyan függetlenségi törekvések, mint Skóciában" – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×