eur:
393.83
usd:
365.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Előkészítik oltáshoz az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagot (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) Budapesten, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház oltópontján 2021. február 20-án.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Müller Cecília: aki oltás miatt hiányzik az iskolából, igazoltan hiányzik

Az oltóbuszokon kívül már háziorvosoknál is hozzáférhető az egyoltásos amerikai oltóanyag, a Janssen-vakcina - korlátozott számban, 19 ezer embernek. Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján az is kiderült, az NNK-t nem lepte meg a Sinopharm-vakcinát érintő WHO-s zöld jelzés.

A második és harmadik hullám közötti "völgy" számainál tartva hétfőn is összeült az operatív törzs, hogy kitárgyalja a helyzetet - a teljes iskolanyitás első napján -, majd sajtótájékoztatót hirdetett.

Elsőként Csató Gábor (főigazgató, Országos Mentőszolgálat) ecsetelte a járvány alatti tevékenység fő számait a mentők napján, erről bővebben korábban ITT írtunk.

Elárulta, hogy bár 20 százalékkal nőttek életmentési feladataik, mégis csökkenteni tudták a kiérkezési időt.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, 1496 maszktalannal szemben intézkedtek a hétvégén. 67 572 maszkos intézkedésük volt már a rendőröknek - tette hozzá.

Rendezvényekre csaptak le

Közölte, péntek hajnalban csendháborítás miatt 17 külföldivel tartott magánrendezvényre csaptak le, a szervező egy francia állampolgárságú személy volt. Szombaton is lecsaptak egy születésnapra, és vasárnap hajnalban is 31 fő volt egy airBnb-s lakásban. Volt még egy rendezvény 63 emberrel, amelyre a rendőrök rábukkantak.

Csökkent a karanténos személyek száma, alig 20 ezer már. Mobiltelefonon 1136-an vannak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a már ismert számszaki adatokkal kezdett.

Úgy látja,

akiknek a szervezete nem válaszol kellőképpen az oltóanyagra, azokat majd a közösségi védelem fogja megóvni a fertőzéstől.

Külön felhívta a figyelmét a fiataloknak az oltás felvételére (ITT írtunk ennek teljes menetéről). Csütörtöktől már kapják is az oltást, jövő hét keddig - Pfizert. Ám a 18 év felettieket is kérte, hogy aki még nem tette meg, foglaljon oltásra.

"A járványügyi helyzet egyre kedvezőbb, az adatok ezt mutatják, a gyógyult betegek száma háromszorosa az aktív fertőzöttekének" - szögezte le.

A fiatalok figyelmét még arra is felhívta, hogy

aki oltás miatt hiányzik az iskolából, igazoltan hiányzik.

Ha valaki megbetegszik, és emiatt nem tud oltakozni menni, annak lesz erre később módja - ígérte Müller Cecília.

Külön szólt a Janssen vakcinájáról, ezeket az oltóbuszokon kívül a háziorvosok számára is hozzáférhetővé teszik, mintegy 19 ezer embert olthatnak be - ez az egyoltásos amerikai vakcina.

"Akik bizonytalanok, vegyék észre a magas számokat. Sok-sok százmillió ember oltása megtörtént a különböző vakcinákkal, ez tesz lehetővé a járvány lezárását" - fogalmazott az országos tisztifőorvos.

Elmondta még, hogy a WHO pénteken jóváhagyta a Sinopharm kínai vakcina alkalmazását, illetve ajánlást tett erre.

"Alaposan megvizsgálták ezt a vakcinát, 18 éven felülieknek, egyéb ellenjavallat nincs. Ez megerősítette a magyar hatóságokat abban, hogy az eddigi saját, magyarországi vizsgálataink kellőképpen megfelelőnek bizonyultak. Számunkra bizonyíték, megerősítés, de nem meglepő, szerénytelenség nélkül állíthatom" - nyomatékosította. Hosszasan sorolta azon magyar professzorok nevét, akik a világon élen jártak különböző ellenanyagok kifejlesztésében a nagyvilágban.

Végül köszönetet mondott a 73. születésnapjukat ünneplő mentőszolgálati munkatársaknak.

Kérdések - válaszok

- Megfelelő védettséget biztosít-e az AstraZeneca oltás, ha korábban adják be? Hol és hogyan lehet kérni a 4 hetes időintervallumot?

- Továbbra is javasoljuk a 12 hetet, mert magasabb ellenanyagszintet javasolnak a kutatók. Az alkalmazási előirat lehetővé teszi, hogy 4-12 hét legyen a két vakcina közötti időbeni távolság. A 4 hetes különbség oka lehet például műtét vagy utazás. A gyakorlati menet lehet az, hogy ahol megkapta az illető az első védőoltását, ott kell jeleznie a sűrítési igényt. Az oltóhely fogja tudni azt, hogy mikor gyűlik össze annyi fő, hogy az ampullát (10 adag) maradéktalanul fel lehet használni. Az oltóanyagot védik ezzel.

- A krónikus beteg 16-18 évesek is foglalhatnak időpontot az oltásra?

- Igen, természetesen. Kifejezetten javasoljuk és ajánljuk.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×