eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Oltáshoz előkészített Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája az időseket gondozó Észak-Borsodi Integrált Szociális Intézmény Ózdi Otthonában 2021. február 13-án.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Még mindig van ország, ahova egy adag oltás sem jutott

Tucatnyi ország várja még az első adag oltás leszállítását: ezeken a helyeken az egészségügyi dolgozók sem kaptak még vakcinát.

Csádban nem kell azon vitázni, melyik koronavírus elleni vakcina a leghatékonyabb: nincs ugyanis oltás, amit beadhatnának. Az ABC News cikke szerint nemcsak az egyszerű embereknek, hanem még az egészségügyben dolgozóknak sem jut a védőoltásból, még akkor sem, ha éppen koronavírusos betegeket ápolnak. Csád a világ egyik legszegényebb országa.

"Igazságtalannak tartom ezt, és elszomorít – mondja Oumaima Djarma, egy 33 éves, fertőző betegségekre szakosodott orvos. – Nekem nincs választásom. Az első oltóanyagot, amelyik megérkezik, és amelyiknek van engedélye, azt fogom felvenni."

Tucatnyian türelmetlenek

Nem Csád az egyetlen olyan ország, amely még várja az első vakcinaszállítmány megérkeztét: Burkina Faso, Burundi, Eritrea és Tanzánia is ilyen helyzetben van, a WHO szerint tucatnyi állam van világszerte, mely bár szívesen oltatna, de erre önhibáján kívül nincsen lehetősége.

"A késedelmek és az oltóanyag-ellátás hiányosságai miatt

az afrikai országok egyre inkább lemaradnak a világ többi részéhez képest a koronavírus elleni vakcinák bevezetésében,

a kontinensen a világszerte beadott oltásmennyiség mindössze egy százalékát használták fel" – figyelmeztetett a WHO.

Ahol pedig nincsen oltás, ott a vírus terjed, és új mutációk létrejöttének lehetőségével kell számolni: így aztán teljesen mindegy, hol is található az az ország, ahol nem tudnak oltani, az a Föld minden lakójának veszélyt jelent.

Később lehet majd baj

Az afrikai koronavírusos esetek száma jelenleg nem tűnik aggasztónak, szakértők szerint ennek azonban részben az az oka, hogy a valóságban sokkal több eset van, mint amennyit feltárnak és jelentenek. A jelenleg is vakcinára váró államoknak a leggyengébb az egészségügyi rendszerük, ők a legkevésbé képesek arra, hogy a járványt kontrollálják. Csádban például tavaly időlegesen lezárták ugyan a repteret, de az első feljegyzett eset egy olyan emberhez köthető, aki a nem túl szigorúan őrzött határon át érkezett az országba.

Sok helyen várnak

Csádba a jövő hónapban érkezhet a Pfizer oltásából a COVAX-en keresztül, ha addigra sikerül kiépíteniük a tárolásához szükséges láncot. A kifejezetten alacsony hőmérsékletet igénylő oltás esetében erre nagy szükség van az országban, ahol minden nap 43 fokig kúszik a hőmérő higanyszála.

Burkina Fasónak az indiai vakcinakivitel korlátozása miatt kell még várnia: az egészségügy frontvonalában dolgozók nem értik, a kormány miért nem kötött le saját tárgyalásokkal, a saját jogán egyetlen fiolányi oltást sem. Haiti 11 millió lakosa közül sem kapott még senki oltást, bár 756 ezer adag AstraZeneca-vakcina érkezhetett volna hozzájuk, ám az ország – Csádhoz hasonlóan – aggodalmát fejezte ki a vakcinával kapcsolatos problémák miatt, valamint arra hivatkozott, nem tudná tárolni sem. Vanuatuba is csak a közeljövőben érkezik oltás, igaz, a szigeten mindössze 3 koronavírusos megbetegedést regisztráltak eddig.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×