eur:
393.86
usd:
367.95
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Oltáshoz előkészített Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája az időseket gondozó Észak-Borsodi Integrált Szociális Intézmény Ózdi Otthonában 2021. február 13-án.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Még mindig van ország, ahova egy adag oltás sem jutott

Tucatnyi ország várja még az első adag oltás leszállítását: ezeken a helyeken az egészségügyi dolgozók sem kaptak még vakcinát.

Csádban nem kell azon vitázni, melyik koronavírus elleni vakcina a leghatékonyabb: nincs ugyanis oltás, amit beadhatnának. Az ABC News cikke szerint nemcsak az egyszerű embereknek, hanem még az egészségügyben dolgozóknak sem jut a védőoltásból, még akkor sem, ha éppen koronavírusos betegeket ápolnak. Csád a világ egyik legszegényebb országa.

"Igazságtalannak tartom ezt, és elszomorít – mondja Oumaima Djarma, egy 33 éves, fertőző betegségekre szakosodott orvos. – Nekem nincs választásom. Az első oltóanyagot, amelyik megérkezik, és amelyiknek van engedélye, azt fogom felvenni."

Tucatnyian türelmetlenek

Nem Csád az egyetlen olyan ország, amely még várja az első vakcinaszállítmány megérkeztét: Burkina Faso, Burundi, Eritrea és Tanzánia is ilyen helyzetben van, a WHO szerint tucatnyi állam van világszerte, mely bár szívesen oltatna, de erre önhibáján kívül nincsen lehetősége.

"A késedelmek és az oltóanyag-ellátás hiányosságai miatt

az afrikai országok egyre inkább lemaradnak a világ többi részéhez képest a koronavírus elleni vakcinák bevezetésében,

a kontinensen a világszerte beadott oltásmennyiség mindössze egy százalékát használták fel" – figyelmeztetett a WHO.

Ahol pedig nincsen oltás, ott a vírus terjed, és új mutációk létrejöttének lehetőségével kell számolni: így aztán teljesen mindegy, hol is található az az ország, ahol nem tudnak oltani, az a Föld minden lakójának veszélyt jelent.

Később lehet majd baj

Az afrikai koronavírusos esetek száma jelenleg nem tűnik aggasztónak, szakértők szerint ennek azonban részben az az oka, hogy a valóságban sokkal több eset van, mint amennyit feltárnak és jelentenek. A jelenleg is vakcinára váró államoknak a leggyengébb az egészségügyi rendszerük, ők a legkevésbé képesek arra, hogy a járványt kontrollálják. Csádban például tavaly időlegesen lezárták ugyan a repteret, de az első feljegyzett eset egy olyan emberhez köthető, aki a nem túl szigorúan őrzött határon át érkezett az országba.

Sok helyen várnak

Csádba a jövő hónapban érkezhet a Pfizer oltásából a COVAX-en keresztül, ha addigra sikerül kiépíteniük a tárolásához szükséges láncot. A kifejezetten alacsony hőmérsékletet igénylő oltás esetében erre nagy szükség van az országban, ahol minden nap 43 fokig kúszik a hőmérő higanyszála.

Burkina Fasónak az indiai vakcinakivitel korlátozása miatt kell még várnia: az egészségügy frontvonalában dolgozók nem értik, a kormány miért nem kötött le saját tárgyalásokkal, a saját jogán egyetlen fiolányi oltást sem. Haiti 11 millió lakosa közül sem kapott még senki oltást, bár 756 ezer adag AstraZeneca-vakcina érkezhetett volna hozzájuk, ám az ország – Csádhoz hasonlóan – aggodalmát fejezte ki a vakcinával kapcsolatos problémák miatt, valamint arra hivatkozott, nem tudná tárolni sem. Vanuatuba is csak a közeljövőben érkezik oltás, igaz, a szigeten mindössze 3 koronavírusos megbetegedést regisztráltak eddig.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×