eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő férfi halad el egy falfestmény előtt, amely Leonardo da Vinci olasz festő Mona Lisáját ábrázolja védőmaszkkal az arcán az indiai Mumbaiban 2021. március 17-én. Indiában az elmúlt két napban regisztrálták a legtöbb új fertőzöttet ebben az évben.
Nyitókép: MTI/EPA/Divjakant Szolanki

Szezonális "kiegészítőnkké" válhat a szájmaszk

Anthony Fauci amerikai egészségügyi főtanácsadó szerint meglehet, hogy a jövőben évről évre újra maszkot kell viselnünk azokban az évszakokban, amelyekben gyakoribbak a légúti megbetegedések.

Az emberek hozzászoktak a maszkviseléshez, fogalmazott Anthony Fauci, ennek hatékonyságát pedig az amerikai influenzaszezonnal kapcsolatos adatok igazolják, írja a CNBC. A korábbi évekhez képest mintegy 98 százalékkal kevesebb influenzás megbetegedést tudtak laborvizsgálattal igazolni az országban.

"A maszkviselés csökkenti a légzőszervi megbetegedések előfordulását: idén gyakorlatilag nem volt influenzaszezonunk, pusztán azért, mert az emberek olyan közegészségügyi elővigyázatossággal összefüggő ajánlásokat követtek, amelyek elsősorban a koronavírus ellen irányultak.

Elképzelhető, hogy néhány év múlva bizonyos időszakokban, amikor az olyan légúti vírusok, mint az influenza, elszaporodnak, az emberek gyakran maszkot fognak viselni,

hogy csökkentsék annak valószínűségét, hogy ezeket a légúti betegségeket terjesszék" – fogalmazott Anthony Fauci.

Mindezt nem sokkal azután mondta el, hogy az amerikai járványügyi hivatal, a CDC közzétette legfrissebb állásfoglalását a maszkviseléssel kapcsolatosan. Eszerint a már teljesen oltottak szabadtéren részt vehetnek kisebb összejövetelekben maszk nélkül, és csak nagy tömegben ajánlják számukra továbbra is a maszkviselést. Egyelőre csak szabadtéren lazítottak a maszkviseléssel kapcsolatos ajánlásokon, de a közeljövőben azokban az államokban, amelyekben alacsony az új fertőzöttek aránya, a beltéri maszkviseléssel kapcsolatosan is közzé tehetnek frissített ajánlásokat.

"A koronavírus nem fog eltűnni, így meg kell tanulnunk együtt élni vele, de a kockázatok jelentősen csökkentek a védőoltásoknak és a korábbi fertőzések révén szerzett immunitásnak köszönhetően" – fogalmazott Scott Gottlieb, a Pfizer bizottsági tagja.

Az Egyesült Államokban a lakosság 45 százaléka már megkapott legalább egy oltást, 33,9 százalék pedig mind a kettőt felvette már. Magyarországon 43 százaléka vette már fel legalább az első oltását, két oltáshoz a népesség 25 százaléka jutott. Amerikában kis megingást leszámítva gyakorlatilag

január óta folyamatosan esik az új esetek száma,

hazánkban ez a tendencia március végén indult csak el. Magyarország egyelőre mindenkinek továbbra is kötelezővé teszi a maszkviselést zárt terekben, tömegközlekedésen és szabadtéren is, a külterületeket, erdőket leszámítva.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×