INFORÁDIÓ
2021. május 5. szerda
Adrián, Györgyi

magyar közlöny

stratégiai ágazat

egyetem

kiadó

kormánydöntés

fudan egyetem

A felsőoktatási intézmények és a médiacégek is stratégiainak számítanak ezentúl

A felsőoktatási intézmények és a médiacégek is stratégiainak számítanak ezentúl

Infostart

Egy sor kormánydöntés látott napvilágot a legfisebb Magyar Közlönyben.

"A magyarországi székhelyű gazdasági társaságok gazdasági célú védelméhez szükséges tevékenységi körök meghatározásáról szóló 289/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet módosításáról" szóló kormányrendelettel többek között arról is intézkedtek, hogy idén június vége helyett december végéig kell a stratégiai társaságoknak jelentést tenniük a kormány felé, ha a cégben tőkeemelés történik, változik a tulajdonosi összetétel, kötvényt bocsátana ki, vagy átalakulásról, szétválásról döntenének – hívja föl a figyelmet az Mfor.hu.

A törvényi definíció szerinti a stratégiai társaságok köre kibővül a felsőoktatási intézményekkel mint jogi személyekkel, valamint bekerült az oktatást kiegészítő tevékenység, továbbá ide tartoznak ezentúl a kiadói tevékenység, a film-, videó-, televízióműsor gyártása, a hangfelvétel kiadása, műsorösszeállítás és műsorszolgáltatás területén működő cégek, amelyekre szintén vonatkozik a kormány felé történő jelentéstételi kötelezettség. A kommunikációs szektorból korábban csak a távközlési cégekre vonatkozott az előírás.

Ezzel együtt kibővült az a jogszabályi rész, amely meghatározza, hogy mi is számít államérdeknek a járványügyi veszélyhelyzetben: e szerint a továbbiakban „a nemzetgazdasági szempontból alapvető gazdaságstratégiai érdekkel összefüggő közérdek” is az.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018