eur:
389.54
usd:
361.91
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay

A felsőoktatási intézmények és a médiacégek is stratégiainak számítanak ezentúl

Egy sor kormánydöntés látott napvilágot a legfisebb Magyar Közlönyben.

"A magyarországi székhelyű gazdasági társaságok gazdasági célú védelméhez szükséges tevékenységi körök meghatározásáról szóló 289/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet módosításáról" szóló kormányrendelettel többek között arról is intézkedtek, hogy idén június vége helyett december végéig kell a stratégiai társaságoknak jelentést tenniük a kormány felé, ha a cégben tőkeemelés történik, változik a tulajdonosi összetétel, kötvényt bocsátana ki, vagy átalakulásról, szétválásról döntenének – hívja föl a figyelmet az Mfor.hu.

A törvényi definíció szerinti a stratégiai társaságok köre kibővül a felsőoktatási intézményekkel mint jogi személyekkel, valamint bekerült az oktatást kiegészítő tevékenység, továbbá ide tartoznak ezentúl a kiadói tevékenység, a film-, videó-, televízióműsor gyártása, a hangfelvétel kiadása, műsorösszeállítás és műsorszolgáltatás területén működő cégek, amelyekre szintén vonatkozik a kormány felé történő jelentéstételi kötelezettség. A kommunikációs szektorból korábban csak a távközlési cégekre vonatkozott az előírás.

Ezzel együtt kibővült az a jogszabályi rész, amely meghatározza, hogy mi is számít államérdeknek a járványügyi veszélyhelyzetben: e szerint a továbbiakban „a nemzetgazdasági szempontból alapvető gazdaságstratégiai érdekkel összefüggő közérdek” is az.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×