eur:
395.28
usd:
366.7
bux:
65382.19
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Gorilla a San Diegó-i Állatkert Szafariparkjában, a kaliforniai Escondidóban 2021. január 10-én. Az állatkert több gorillájának szervezetében kimutatták az új koronavírust, ami a vírus első ismert átterjedése főemlősökre az Egyesült Államokban és feltehetőleg az egész világon is. A majmokat valószínűleg az egyik gondozó fertőzte meg, aki tünetmentes volt, de szervezetében kimutatták a vírust, egyébként pedig mindig védőmaszkban közelítette meg az állatokat.
Nyitókép: MTI/EPA/A San Diegó-i Állatkert Szafariparkja/Ken Bohn

Víruskutató: bizonyos kórkozóknál inkább öljék meg az állatokat, mintsem beoltsák!

Rusvai Miklós víruskutató nyilatkozott az állatokat érintő megbetegedésekről.

A kutyák és a macskák fogékonyak a koronavírus-fertőzésre, de nem adják tovább a vírust az embernek – mondta az InfoRádiónak által megkérdezett víruskutató, Rusvai Miklós.

"Arra nem volt még példa, hogy kedvtelésből tartott állatról ember fertőződött volna" – mondta.

Rusvai Miklós hozzátette: a gazdasági haszonállatok – sertés, szarvasmarha, baromfi, ló – nem fogékonyak, de a főemlősök és a nagymacskák is megfertőződhetnek.

"A gorillák fogékonyak, őket immunizálják is bizonyos esetekben, illetve a tigris, a hópárduc és az oroszlán is."

A szakember szerint a nyércek megbetegedése adhat okot aggodalomra, mert bizonyítottan vissza tudják fertőzni az embert.

"Dániában a farmokon a nyércek fertőződtek a gondozóktól, a nyércekben mutálódott a vírus, utána ez a mutáns visszafertőzte az embereket. Tehát ez az első állatfaj, amely bizonyítottan vissza tudja fertőzni az embert" – világított rá Rusvai Miklós.

A tizenegy országban – amely érintett volt a nyérctenyésztésben – a nyérceket azóta kiirtották, összesen 17 millió nyércet kellett leölni világszerte, de a prémjéért továbbra is tartják haszonállatként szerte a világon.

Azt nem tartja elképzelhetetlennek, hogy

újabb állatfajok válnak érintetté.

"Azt már tudjuk, hogy a denevérről terjedt át az emberre, jó eséllyel valamilyen közvetítő álaton keresztül. Nem kizárható, hogy más állatfajok is lehetnek, amely az embernek visszaadja a fertőzést."

A viruskutató arról is beszélt, hogy az állatok oltására fejlesztett orosz vakcina hatékony lehet ugyan, de az alkalmazhatóságával kapcsolatban vannak még kérdések.

"Ne felejtsük el, hogy

számos olyan állatbetegség van, amelyik ellen állatokban tilos védekezni, épp azért, hogy a leölésükkel elpusztíthassuk a vírust.

Tilos például a tbc ellen a szarvasmarhákat oltani, helyette tesztelik, és ha kell, leölik őket. Ugyanígy a madárinfluenza ellen is tilos immunizálni a baromfiállományt, helyette leölésre kerül sor, mint történt ez nemrégiben Komárom-Esztergom megyében" – világított rá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×