eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Fogyasztói károk esetén van más megoldás, mint a pereskedés

Méghozzá ingyenes - mutatott rá az InfoRádióban Kispál Edit (FEOSZ), aki szerint az oktatás sokat tehetne azért, hogy tudatosabb felnőttek kerüljenek ki az iskolapadból.

A tájékoztatáshoz való jogban tapasztalható a legnagyobb lemaradás hazánkban összehasonlítva más országokkal - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője, a március 15-i Fogyasztók Világnapja apropóján.

"A fogyasztói tudatossággal nem jól állunk. Az alapjogok meglétével nincsen probléma; amivel le vagyunk maradva, az a tájékoztatáshoz való jog, ne lehessen tisztességtelen vagy félrevezető reklámozás, megfelelő információ álljon rendelkezésre!" - írta le a jelent Kispál Edit.

Hogy kiknek kell változtatni ahhoz, hogy előrelépés legyen - és főleg miben -, arról azt mondta, az oktatásban kellene elkezdeni.

"Ha már a diákokat megtanítjuk alapvető fogyasztóvédelmi ismeretekre, akkor ők már tudatosabb felnőttek lesznek.

Viszont azt is látjuk, ha a webáruházakra gondolunk, hogy nincsenek engedélyezési feltételek: bárki feltölt néhány dolgot az internetre, és már indul is a webáruház. Ezeket az ismereteket sokszor kellene közvetíteni a fogyasztók felé, akár a médián keresztül, akár az iskolában."

Különlegesen fontos terület fogyasztói szempontból a jótállás, illetve az internetes vásárlás világa, Kispál Edit feltételezése szerint biztosan volt már mindenkinek rossz élménye olyankor, amikor a neten rendelt valamit, miközben jó lenne, ha az ezzel kapcsolatos információk időről időre rendszerezetten mindenki rendelkezésére állhatnának.

A sérelmet elszenvedők fordulhatnak szerinte bírósághoz, de ez kis értéknél nem jellemző, ám minden megyében és a fővárosban is van békéltető testület, ott az eljárás ingyenes és viszonylag gyors, 60-90 nap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×