INFORÁDIÓ
2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

feosz

kispál edit

fogyasztó

Fogyasztói károk esetén van más megoldás, mint a pereskedés

Fogyasztói károk esetén van más megoldás, mint a pereskedés

Infostart / InfoRádió - Virányi Zsolt

Méghozzá ingyenes - mutatott rá az InfoRádióban Kispál Edit (FEOSZ), aki szerint az oktatás sokat tehetne azért, hogy tudatosabb felnőttek kerüljenek ki az iskolapadból.

A tájékoztatáshoz való jogban tapasztalható a legnagyobb lemaradás hazánkban összehasonlítva más országokkal - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője, a március 15-i Fogyasztók Világnapja apropóján.

"A fogyasztói tudatossággal nem jól állunk. Az alapjogok meglétével nincsen probléma; amivel le vagyunk maradva, az a tájékoztatáshoz való jog, ne lehessen tisztességtelen vagy félrevezető reklámozás, megfelelő információ álljon rendelkezésre!" - írta le a jelent Kispál Edit.

Hogy kiknek kell változtatni ahhoz, hogy előrelépés legyen - és főleg miben -, arról azt mondta, az oktatásban kellene elkezdeni.

"Ha már a diákokat megtanítjuk alapvető fogyasztóvédelmi ismeretekre, akkor ők már tudatosabb felnőttek lesznek.

Viszont azt is látjuk, ha a webáruházakra gondolunk, hogy nincsenek engedélyezési feltételek: bárki feltölt néhány dolgot az internetre, és már indul is a webáruház. Ezeket az ismereteket sokszor kellene közvetíteni a fogyasztók felé, akár a médián keresztül, akár az iskolában."

Különlegesen fontos terület fogyasztói szempontból a jótállás, illetve az internetes vásárlás világa, Kispál Edit feltételezése szerint biztosan volt már mindenkinek rossz élménye olyankor, amikor a neten rendelt valamit, miközben jó lenne, ha az ezzel kapcsolatos információk időről időre rendszerezetten mindenki rendelkezésére állhatnának.

A sérelmet elszenvedők fordulhatnak szerinte bírósághoz, de ez kis értéknél nem jellemző, ám minden megyében és a fővárosban is van békéltető testület, ott az eljárás ingyenes és viszonylag gyors, 60-90 nap.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Fogyasztóvédelem FEOSZ - Kispál Edit
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018